Przepis z tych bardziej pracochłonnych , cierpliwych , szczególnie w czasie smażenia, bo każdą różyczkę smaży się pojedynczo, ale różyczki kruchutkie, delikatne, pyszne , bardzo polecam
Te trochę nietypowe karnawałowe róże smażyła też Eliza
Róże wg przepisu Danuty Nedved
• 4 żółtka
• 1 jajko
• 1 łyżka spirytusu( ja jeszcze dodatkowo 1 łyżkę octu)
• szczypta soli
• mąki, ile się wgniecie mi wychodzi (około 1 1/2 do 1 3/4 szklanki)
• olej do smażenia (np. ryżowy)
• cukier puder i waniliowy do posypania
Etapy przygotowania
Piękny kształt, pyszny smak - w sam raz na karnawał.
2. Z podanych składników zagnieść ciasto jak na makaron. Dobrze wyrobione nie wymaga posypywania stolnicy mąką( ja najczęściej jednak jeszcze trochę tłucze ciasto wałkiem). Z kulek nieco większych od włoskiego orzecha rozwałkować jak najcieńsze placki o średnicy ok. 20 cm. Brzegi mogą zostać postrzępione.
3. W metalowym kubku lub rondlu o pojemności 0,5 l, wysokim brzegu i średnicy 10-12 cm, rozgrzać olej (ok. szklanki). Naczynie, w którym smażymy ma istotne znaczenie, ponieważ nadaje kształt róży (kuli).Róże piecze się pojedynczo, wkładając (upychając) placki. Delikatnie obrócić i lekko zrumienić. Z takiego placka wyrośnie w oka mgnieniu piękna róża. Wyjąć na bibułkę( ja na papierowy ręcznik wykładam ) i "upchać" kolejny placek. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem z wanilią.
Te róże karnawałowe dołączam do FB wydarzenia Ani - Faworki. Chrust. Chruściki!
A tu inne moje wpisy faworkowe i takie około faworkowe. Jak przystało na faworkożercę zbiór dość pokaźny , ale nie pełny , bo nie wszystkie przepisu jakie przetestowałam tu się znalazły z różnych powodów np. nie miałam jeszcze bloga, nie zdążyłam zrobić zdjęcia, miałam lenia na wpis na blogu i 100innych wymówek
Bez jajek :
-Faworki, tanie, a pyszne
-Faworki co łamią stereotypy, moje mercedesowe faworki
Bardziej klasyczne:
-Chrusty z trzech rodzajów mąki
-Faworki z przepisu z Kucharza Wielkopolskiego - wyd. 1908r.
-Faworki na drożdżach
-Faworki Pyzy czyli ,,Faworki domowe bardzo kruche czyli chrust
- Faworki na pianie
- Faworki na piwie
- Chrust Neli Rubinstein
- FAWORKI Moniki
- Faworki Bajaderki
- Faworki z winem
- Grochowinki drożdżowe
- Faworki zwane chrustem cioci Zosi
-Mrowisko. Takie faworki nad faworkami
Trochę inne faworki
-Faworki na serku mascarpone, fantastyczne
-Faworki na mące żytniej
Zagraniczne
-Kleinur czyli Islandzkie faworki
-Włoskie faworki kardamonowe. Dodatkowo bezjajeczne
- Słoniowe uszy, czyli gusz-e fil
- Mutzenmandeln
Wegańskie
-Faworki bananowe.
- KHAJA- FAWORKI Z JAGANATH PURI
- Faworki makrobiotyczne
- ,,Faworki” gryczane
p.s nasmażyłam wczoraj też kruchutkich faworków na winie
pysznie się prezentują... trzeba robić i jeść toż karnawał jest
OdpowiedzUsuńJoanno dziękuję , prawda są pyszne .Zgadzam się trzeba robić i jeść :)
UsuńFantastyczne! Wpisuję na listę do usmażenia :)
OdpowiedzUsuńBuziaki!
Kamilka dziękuje , bardzo polecam choć to taka zabawa trochę:D
Usuńpozdrawiam
wow, wyglądają pięknie, aż szkoda jeść :D
OdpowiedzUsuńoj tam , zawsze można dosmażyć , choć mało zdrowe :D
UsuńJak w babcinym przepisie: mąki ile zabierze ciasto. Piękne. Ja jeszcze nie robiłam, ale może kiedyś się odważę.
OdpowiedzUsuńO taki babciny , to prawda i dla cierpliwych jak babcie :) to pojedyncze smażenie ,ale warto , polecam
Usuń