Inne smakołyki min. łazanki
z domowej kiszonej kapusty z suszonymi
pomidorami, zapiekanka z kaszy i pieczarek zwana wegańską kaszanką, sałatki itp.
i itd. nie doczekały się zdjęć, niestety.

Południowy chleb na płynnym zaczynie z dekoracją nakładaną po 20 minutach
pieczenia(bezpośrednio w piecu), nakładałam
te ciasto dekoracyjne

Chleb żytni z jabłkiem i gruszką- tylko bez przypraw, melasą karobową

(trochę zmodyfikowana)
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka. mąki razowej pszennej
- 1/4 szklanki. cukru brązowego
- 2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego (w postaci zwartej, jeśli mleko jest płynne trzeba użyć przynajmniej 4 łyżek)
- 1/3 szklanki. oleju rzepakowego , uprzednio zamrożonego wg pomysłu Maddy np. tu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500g startych na plastry kwaśnych jabłek surowych
- 500g jabłek startych na tarce i uprażonych, wystudzić
- 1 banan w plastrach
- 2-3 obrane i starte gruszki
- 1 budyń waniliowy(proszek ok. 40g)
- cukier puder do dekoracji

( odrobinę zmodyfikowana)
Suche składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki kakao
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki sody ( bardzo płaskie)
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Mokre składniki:
- 1 szklanki puree z pieczonych buraka*
- 1 szklanka bardzo dojrzałych bananów, roztartych
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 i ½ szklanki mleka sojowego z 1 łyżka octu jabłkowego lub wody
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, w domu mielonego + 6 łyżek ciepłej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarna wydłubane z połowy laski wanilii
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, dokładnie posiekanej
- 2 garści malin
Polewa czekoladowa:
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego
- 1 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W szklance połączyć siemię lniane z ciepłą wodą, pozostawić na kilka minut do spęcznienia. W międzyczasie w dużej misce połączyć wszystkie suche składniki; w mniejszej misce połączyć wszystkie mokre składniki razem z siemieniem lnianym i porządnie je utrzeć na gładką emulsję.
- Mokre składniki dodać do suchych, zgrzebnie pomieszać i dodać posiekaną czekoladę. Następnie wymieszać przy pomocy szpatuły lub na niskich obrotach miksera na gładkie ciasto. Na końcu dodać maliny i delikatnie wymieszać Dużą formę na babkę dokładnie naoleić, wlać ciasto i piec około 55 - 65 minut lub do suchego patyczka. Przed wyjęciem ciasta nakłuć patyczkiem do szaszłyków, jeśli patyczek jest wilgotny dopiekać kilka kolejnych minut, aż do momentu kiedy będzie suchy po wbiciu.
- W międzyczasie w małym rondelku podgrzać mleczko kokosowe z czekoladą połamaną na kawałki, dokładnie wymieszać trzepaczką aż do uzyskania gładkiej polewy. Zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.
- Upieczone ciasto studzić pół godziny w foremce, po upływie tego czasu wyjąć z formy mocno w nią uderzając uchwytem noża lub drewnianą łyżką. Po wyjęcia z formy studzić przez przynajmniej godzinę, kiedy będzie już całkiem wystudzone oblać polewą i podawać.
* jak zrobić puree z buraków: piekarnik rozgrzać do 220
stopni, buraki wyszorować, owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez
około 45 minut. Następnie rozwinąć, chwilę przestudzić, odciąć końcówki i
zmiksować blenderem na gładkie puree. Przełożyć do czystego pojemnika i
przestudzić. Na jedną szklankę puree potrzebny jest jeden sporej wielkości
burak.
Alu,
OdpowiedzUsuńco za rozpusta!
Pyszności.
Aniu , okazja była przednia to Alcia musiała wykorzystać :D
UsuńAniu dziękuję i pozdrawiam
Alu-jak dałaś radę nakaładac te chlebowe dekoracje ? Pysznosci u Ciebie :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńMałgosiu, dekoracje już były, chleb piekł się na kamieniu , trochę go wyciągnęłam z blachą i kamieniem ,aby był dostęp , dekoracje szybko zrosiłam wodą i szybko kładłam , 2 minuty i chleb już był w zamkniętym piecu
UsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie
Sie działo! ;D
OdpowiedzUsuńA no :D
Usuńpozdrawiam
Mniam, pysznie u Was! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKamila , przez grzeczność i skromność nie zaprzeczę :D i ja pozdrawiam
UsuńWow, ten chlebek to mistrzostwo świata
OdpowiedzUsuńBeatko , dziękuję za przemiły komentarz. Chlebek był i ładny i bardzo smaczny ,ale nad dekoracjami jeszcze popracuje :D
Usuńbuziaki
Alu, jakie wypieki, przepiękne! Spóźnione wszystkiego najlepszego! :)
OdpowiedzUsuńAniu , dziękuję *
Usuńwiesz Aniu? Te chlebki z dekoracjami robi się bardzo łatwo jak się nabierze jako takiej wprawy , ten był czwarty i byłam bardzo zadowolona :D
buziaki
przy czwartym już taki efekt? jesteś niesamowita :)
UsuńAniu , te trzy dożynkowe były pierwsze
Usuńhttp://kuchniaalicji.blogspot.com/2014/09/ciastka-stempelki-owsiane-i-rozane.html
buziaki
dużo przegapiłam! ale ani podczas wakacji ani po, czasu nie było, ponadrabiam :)
Usuńbuziaki
Zaczynam popadać w kompleksy......Wiesz,, ja cię naprawdę uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa mam tak samo z Panią *
Usuń