niedziela, 31 marca 2024

Wielkanoc


Radosnych Świąt Wielkanocnych 




Pistacjowy



 

Różany




Kajmakowy


 

 Malinowy





Fiołkowy 

 


Edyt:

Ulubione ciasta na mazurki wegańskie:

1Ciasto z marchewką -wyjdą 2 mazurki

400g mąki
250 g margaryny wegańskiej *
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g tartej na drobnych oczkach tarki marchwi
można dodatkowo 3 łyżki zimnej wody
Mąkę z proszkiem siekamy z tłuszczem, dodajemy tarta marchew i zagniatamy ciasto ew. odrobina jeszcze lodowatej wody, ochłodzić, wałkować i piec w temperaturze ok 180-200 stopni C ok 15-20 minut



2 Kruchy spód pod mazurek z drożdżami –na 2 mazurki

1/2 kg mąki
30 dag margaryny wegańskiej*
1 roztarty dojrzały banan
skórka otarta z cytryny
cukier waniliowy
1,5 dag drożdży
Drożdże rozetrzeć na sucho z niewielką ilością mąki, dodać do reszty mąki wysypanej na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto nie wyrabiając zbyt długo. Uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę (a można i na tydzień). Po wyjęciu z lodówki kroić w półcentymetrowe plastry, wykładać nimi blaszkę, zgniatając palcami miejsca złączenia.

Przepis pochodzi z książki Jadwigi Kłossowskiej Kuchnia dla wszystkich Warta 1976 zmodyfikowany



Ciasto kruche laskowe wg Tatter, spód mazurka

Właściwie można użyć jakichkolwiek orzechów, które się dobrze miele. Przepis pochodzi z Delia's Vegetarian Collection i oczywiście w oryginalnej formie nie jest to przepis na mazurek ale na shortcakes z truskawkami.

110 g uprażonych orzechów laskowych
150 g miękkiej margaryny
60 g cukru pudru
60 g mielonego ryżu lub mąki ryzowej
150 g mąki zwyklej

Orzechy zmielić, maja przypominać zmielone migdały. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, stopniowo dodawać maki przesiewając je razem do miski. Dodać zmielone orzechy. Ma powstać sztywna dość kula ciasta. Włożyć ja do worka lub zawinąć w folie i schłodzić 30-40min.

Następnie rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec ok. 15- 20 min (w zależności od grubości wałkowania) w 180C. Po wyjęciu z pieca zostawić na blasze przez 10 minut, potem na kratkę i wystudzić całkowicie. Można toczyć wałeczki i inne cuda.
* margaryna wegańska  np Eleplant ,NATURLI itd
** w ostatnich paru latach przepis został przetestowany ekstensywnie przez cincinowe grono (ze mną włącznie), w kombinacjach różnych mielonych orzechów i mąk. Zostały użyte maki migdałowa, laskowa, włoska, pistacjowa i gryczana, orkiszowa, owsiana, semolina, nawet ryz mielony etc. wszystkie kombinacje dały oczekiwany dobry, a nawet bardzo dobry rezultat.

Rewelacyjny mazurek pistacjowy, moja modyfikacja to, ze dałam podwójna warstwę malinową( do smażenia dałam jeszcze 1 łyżeczkę pektyny jabłkowej) oraz pistacjową

Mazurek malinowo-pistacjowy

Autor Adrianna Smolicz

Przepis na mazurek o średnicy 18 cm.

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD 140g mąki pszennej
80g margaryny roślinnej
45 g cukru pudru
szyta soli

WYKOANNIE KRUCHEGO SPODU
1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze i blendujemy do momentu uzyskania drobno pociętej masy. Chodzi o to, aby jak najdrobniej posiekać i połączyć ze sobą wszystkie składniki. Możemy użyć także miksera planetarnego z końcówką o kształcie trójkąta (do ciasta kruchego) lub zrobić to ręcznie (najlepiej w rękawiczkach lateksowych).
2. Zmiksowane składniki wyjmujemy i zagniatamy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Jeśli będzie zbyt suche – dodajemy odrobinę margaryny.
3. Tak przygotowane ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy.
4. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy okrąg o średnicy 18 cm (na przykład za pomocą rantu od tortownicy).
5. Z pozostałego ciasta lepimy obręcz do mazurka. Ja zazwyczaj biorę kawałek ciasta, formuje dwa rulony i splatam w spiralę. Można także zrobić jeden grubszy rulon. Tak przygotowane boki układamy na obwodzie wyciętego okręgu.
6. Spód mazurka nakłuwamy widelcem i całość wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
5. Schłodzoną tartę pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Studzimy.

SKŁADNIKI NA KONFITURĘ MALINOWĄ 200g mrożonych malin
3 łyżki cukru (lub więcej/mniej wedle uznania

WYKONANIE KONFITURY MALINOWEJ
1. Maliny oraz cukier umieszczamy w małym garnuszku i podgrzewamy do momentu kiedy maliny całkowicie się rozmrożą.
2. Kiedy maliny puszczą sok, zwiększamy delikatnie gaz. Całość gotujemy, mieszając od czasu do czasu do momentu kiedy cały sok wyparuje a my otrzymamy gęstą konfiturę.
3. Tak przygotowaną konfiturę wykładamy na wystudzony spód kruchy.

składniki na krem pistacjowy 100g pistacji bez łupinek*
100g jogurtu waniliowego (ja używam jogurtu sojowego, waniliowego z Alpro)
60g cukru
60g rozpuszczonego oleju kokosowego

*Jeżeli nie masz dobrego blendera, pistacje warto wcześniej namoczyć lub użyć gotowej pasty pistacjowej.

WYKONANIE KREMU PISTACJOWEGO
1. W blenderze kielichowym umieszczamy pistacje, jogurt waniliowy, sól, cukier oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość blendujemy przez kilka minut do uzyskania jak najbardziej gładkiej masy. Jeżeli w masie zostaną kawałki pistacji – nic się nie stało, krem nadal będzie pyszny.
2. Tak przygotowany krem wykładamy na warstwę malinową i dokładnie wygładzamy.
3. gotowy mazurek wkładamy do lodówki na całą noc.
4. Smacznego! 


Kruchy mazurek z różą, marcepanem i czekoladą 

to  wg tego przepisu tylko spód to 1/2 ciasta drożdżowego lub z marchewką


Mazurek  fiołkowy to ten zeszłoroczny 

Kajmakowy to też zeszłoroczny tylko  bez wiśni, a z domowymi powidłami  

A mazurek malinowy to 1/2 ciasta drożdżowego lub  marchewkowego i  masa wg pomysłu Moje wypieki, bardzo zmodyfikowana

na upieczony spód dałam trochę konfitury malinowej z Łowicza(tej bez cukru)  oraz krem 

Składniki na krem malinowy: 400 ml Rama Crema 31%
30 g cukru pudru (lub więcej, do smaku)
30 g liofilizowanych malin
2 śmietany-fix

Maliny włożyć do młynka, zmielić do momentu uzyskania pudru.

Ramę ubić razem z cukrem pudrem wymieszanym z fixami . Dodać puder z liofilizowanych malin i zmiksować. Powstanie bardzo gęsty krem malinowy. Skosztować, w razie konieczności dosłodzić.

Edit 2025r


 

















A'la dubajski 

spód to z tego przepisu pół porcji , ale zbyt  kruchy

Dubajska czekolada z przepisu Kwestia smaku
  • 250 g ciasta filo lub kataifi*
  • 100 g masła roślinnego
  • 400 g masy 100% pistacjowej wymieszanej z syropem klonowy do posłodzenia

  • Jeśli używamy ciasta filo należy posiekać je na jak najcieńsze paseczki. Ciasto kataifi jest już cienko posiekane i nie trzeba go kroić.
  • Masło roztopić na małym ogniu na dużej patelni. Dodać posiekane ciasto i wymieszać. Smażyć aż zmieni kolor na złoty i stanie się chrupiące, odstawić z ognia.
  • Ciasto włożyć do dużej miski i wymieszać z kremem pistacjowym
  • Polewa
    • 60 ml śmietanki 31% wegańskiej
    • 2 tabliczki  czekolady
    •  Polewa W małym garnku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki c mleczną i mieszać do rozpuszczenia. Polać i rozsmarować na wierzchu ciasta.



     

     

     

     

     

     

     

     



    Mazurek Matcha

    kruchy spód wg przepisu Tatter i 

    resztę wg przepisu Moje wypieki

     

    Składniki na polewę czekoladową z herbatą matcha:

    • 240 g białej czekolady, drobno posiekanej(wegańskiej)
    • 120 ml śmietanki kremówki 31% roślinnej
    • 3 łyżeczki herbaty matcha (w proszku), około 6 g

    Ponadto:

    • maliny liofilizowane, do dekoracji

    Śmietankę kremówkę umieścić w garnuszku i dodać do niej herbatę matcha w proszku. Dokładnie rozprowadzić, by w śmietance nie było grudek herbaty. Następnie podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną białą czekoladę i odłożyć, na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady i powstania jednolitego ganache (sosu czekoladowego).

     



    Mazurek różany z migdałami wg Rokosznego 

    spód to  ciasto wg Tatter tyle,że z mielonymi migdałami, a góra jak w książce(pierwsza) tyle, że zamiast mascarpone  wegańska śmietanka 31%

      

    6 komentarzy:

    1. Witam,
      Życzę Wam: Radosnych świąt Wielkiej Nocy, pełnych wiary, miłości i nadziei, zdrowia, pogody ducha oraz mnóstwa łask Bożych.
      Zapraszam Was do udziału w rekolekcjach: oddanie33 i zawierzenia się oraz całej Rodziny Niepokalnemu Sercu Maryi.
      Z Panem Bogiem i Maryją.

      OdpowiedzUsuń
    2. Cudowny ten Twój festiwal mazurkowy. Buziole :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Wielkanoc to wspaniały okres roku. Czas ciekawy, magiczny i bardzo piękny.

      OdpowiedzUsuń
    4. Kocham mazurka! Nie mogę się doczekać Wielkanocy aby znów go zjeść.

      OdpowiedzUsuń
    5. cudowny mazurek, chciałabym takiego zrobic

      OdpowiedzUsuń