Rzodkiewki, sypią się mi na pęczki. Zjadamy na surowo np. dodatkiem mleczka kokosowego jak tu , kiszone z selerem
naciowym jak tu, a przede wszystkim marynuję
Przepyszne,
aromatyczne, same rzodkiewki zmieniają
kolor na taki beżowy. Wytrzymują do 1 tygodnia, dłużej nigdy nie stały bo po prostu zostały zjedzone.. Ja w ten sposób
wykorzystuję trochę przerośnięte rzodkiewki z siostry lub znajomych działki lub trochę przeschnięte,
czytać stare.
Składniki: na 1 litrowy słoik
rzodkiewek tak z 4 pęczki (mogą być przerośnięte lub trochę
przeschnięte)
1/3 szklanki (5-6 łyżek) dobrego oleju czyli tłoczony na zimno, może być też oliwa
4 łyżki sosu sojowego , prawdziwego, ja najlepiej lubię tamari
4 łyżki wytrawnego sherry lub 1 łyżka octu jabłkowego lub innego byle nie spirytusowy
1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru (konieczny)
1/3 szklanki (5-6 łyżek) dobrego oleju czyli tłoczony na zimno, może być też oliwa
4 łyżki sosu sojowego , prawdziwego, ja najlepiej lubię tamari
4 łyżki wytrawnego sherry lub 1 łyżka octu jabłkowego lub innego byle nie spirytusowy
1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru (konieczny)
2 ząbki czosnku (konieczne)
sól
1 łyżeczka cukru brązowego , palmowego lub miód czy syrop klonowy itd
sól
1 łyżeczka cukru brązowego , palmowego lub miód czy syrop klonowy itd
Rzodkiewki umyć itd., przekroić na pół lub na ćwiartki.
Do słoika wlać 2 łyżki wody, rozpuścić w niej cukier, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, olej, sos sojowy, imbir, sól i sherry (lub ocet).
Wsypać rzodkiewki. Słoik zakręcić i mocno nim potrząsać. Schować do lodówki na 4 godziny. W tym czasie kilkakrotnie potrząsać słoikiem.
Cały czas stoją w lodówce w tym sosie. Podając odsączałam z sosu.
Do słoika wlać 2 łyżki wody, rozpuścić w niej cukier, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, olej, sos sojowy, imbir, sól i sherry (lub ocet).
Wsypać rzodkiewki. Słoik zakręcić i mocno nim potrząsać. Schować do lodówki na 4 godziny. W tym czasie kilkakrotnie potrząsać słoikiem.
Cały czas stoją w lodówce w tym sosie. Podając odsączałam z sosu.
A jak mam ich naprawdę dużo, to gotuje, tu też mogą być takie
przerośnięte, ale ważne, żeby to były
rzodkiewki gruntowe, bez nawozów itd., bo inne są niezbyt smaczne. Przepis
znaleziony w Magazynie Kuchnia
(dla 2 jarzynożerców)
Składniki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Oczyszczamy rzodkiewki z części niejadalnych.
Gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, gdy w rzodkiewkę udaje się wbić widelec. Odcedzamy, podajemy
posypane tartą bułką (podgrzaną na rumiano) i polane rozpuszczonym masłem, jako
obiadową jarzynkę. Można je też jadać na zimno jako sałatkę.
a wiesz z czym ja jem czasami rzodkiewkę.. ? z cukrem sobie ją chrupię
OdpowiedzUsuńAlu,
OdpowiedzUsuńjaki pyszny ten talerz!
A pomysły na rzodkiewki smakowite.
Ja je marynuję po azjatycku lub zjadam na surowo.
Twoje propozycje bardzo mi się podobają.
Piekłam, chrupałam ale nigdy nie marynowałam. Pychotki :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam marynowanych rzodkiewek. Muszą być bardzo dobre, no bo przecież rzodkiewka jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńBuziaki Alciu:*
Joasiu, z cukrem? pierwszy raz słyszę , o takiej wersji :D
OdpowiedzUsuńJa lubię chrupać, ale solo , bez dodatków kompletnie
pozdrawiam
Aniu , dziękuję
Te azjatyckie masz na blogu?
te gotowane są smaczne i to bardzo ,ale te marynowane to odlot , wszystkim smakuje i to bardzo
buziaki
Kamilka,ja chcę upiec , bo nie piekłam jeszcze. A te marynowane zrób , zobaczysz jakie to pyszne , niektórzy twierdzą ,że lepsze niż sex:D
buziaki
Madzia, są przepyszne , smakują tym co rzodkiewek nie lobią , to kiedyś jak robiłam na imieniny był przebój , przepis dawałam tylu osobom ,ze hej , zresztą w internet tez już go ,,sprzedałam " dawno na dwa fora i ciągle ludzie chwalą .Zrób Madziu, bo łatwe , proste i pyszne
buziaki
Witam serdecznie,
OdpowiedzUsuńzauważyłam, że masz kilka widgetów z innych stron na swoim blogu. Dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.
Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1200 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog
Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)
Pani Magdaleno , dziękuje za zaproszenie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam