poniedziałek, 7 czerwca 2021

Drożdżówki z rabarbarem i polewą z serka śmietankowego




Dzisiaj zapraszam na drożdżówki, przepyszne z rabarbarem, bardzo prosty przepis, a efekt znakomity.

Przepis z bloga Lo



Drożdżówki z rabarbarem i polewą z serka śmietankowego

zaczyn

100 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
7 g suszonych drożdży (2 1/2 łyżeczki) lub 20 g świeżych(dałam świeże 15g)

450 g mąki pszennej (typu 550)
1/2 łyżeczki soli
100 ml mleka
70 g cukru
50 g masła
2 jajka

nadzienie

100 g rabarbaru (pokrojonego w 1/2 cm plasterki)*
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
100 g dżemu jagodowego (truskawkowego, malinowego...)

wierzch

100 g serka śmietankowego (Philadelphia, Twój smak...) - w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
skórka starta z 1/4 cytryny

Wymieszać letnie mleko z drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Odstawić na 5 minut.
W misce miksera wymieszać mąkę si sól.
Doprowadzić do zagotowania 100 ml mleka z 70 g cukru i masłem. Odstawić do wystudzenia do letniej temperatury.
Do mąki dodać zaczyn, wystudzone mleko z masłem i cukrem i lekko rozbełtane jajka. Miksować całość przez 6 minut na średnich obrotach, a potem 4 minuty na szybkich.
Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić ciasto na 45 minut (powinno podwoić swoją objętość). (Ja wsadziłam ciasto na całą noc do lodówki)
Wymieszać w miseczce rabarbar z cukrem z dodatkiem wanilii.
Posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia formę o średnicy około 30 cm.
Na podsypanym mąką blacie lub papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 40x30 cm.
Posmarować je dżemem ciasto zachowując wolne 1 cm brzegi. Na połowę powierzchni wyłożyć rabarbar.
Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na 8 kawałków. Włożyć je do formy i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W miseczce wymieszać łyżką serek z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Masa stanie się dość rzadka.
Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika i piec około 25 minut do zrumienienia się wierzchu.
Wyjąć i odstawić na 5 minut do lekkiego wystudzenia. Wierzch posmarować masą serkową. Odrywać bułeczki i jeść od razu. Można również po wystudzeniu, ale ciepłe są cudowne w smaku.

*na drugi raz dam więcej rabarbaru i posypię całość placka 


 

 

 

4 komentarze: