
Bardzo prosty i bardzo smaczny chleb ze strony Wiesi -Zapach chleba. Jeśli lubicie chleby żytnie to Wam posmakuje tak jak mi.
Chleb razowy żytnio-jaglany 
400 g ciasta potrójnie zakwaszonego 
370 g wody 
15 g soli 
400 g maki żytniej razowej 
120 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 
Ciasto zakwaszone rozprowadzić za pomocą łyżki w cieplej ale nie gorącej wodzie. Dodać sól i kasze jaglana. Wymieszać tak, aby kasza rozproszyła się w zawiesinie. 
Dodać mąkę i wyrobić krótko jednolite ciasto. 
Przełożyć do formy pokrytej dobrym, nie przywierającym papierem do pieczenia.  
Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. 
Nagrzać piekarnik do 240 stopni.  
Gdy chleb dorośnie do brzegów formy, spryskać powierzchnię bochenka wodą, wstawić chleb do piekarnika. Po 15 minutach obniżyć temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 25-30 minut.

Ach zjadłabym takie pyszne kromeczki. Chlebek cudowny.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, Aniu prosto i pysznie
UsuńMój wyszedł strasznie mokry w środku, jeszcze dopiekam.
OdpowiedzUsuńa kaszy nie było za dużo? Chleby żytnie niby łatwe a chimeryczne są
Usuń