środa, 16 października 2019

Bürli – szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową na Światowy Dzień Chleba (World Bread Day 2019 )


Zorra jak co roku 16 października organizuje Światowy Dzień Chleba i zaprasza domowych piekarzy do udziału w tym święcie .
Ja w tym roku upiekłam Bürli wg przepisu Zorry, który znalazłam u Amber. Te bułki były wspólnie pieczone we Wrześniowej Piekarni Amber. Ja wtedy nie dałam rady upiec, ale dzisiaj są moją propozycją na Święto Chleba . Bułki są przepyszne.

Przepis cytuje za Anią ,,

Bürli – szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową

Przede wszystkim wytłumaczmy sobie co to jest woda drożdżowa? To naturalny środek spulchniający do wypieku chleba, który powstaje na bazie suszonych lub świeżych owoców ( ale też warzyw) z dodatkiem cukru/miodu i wody. Pod wpływem fermentacji woda zaczyna się pienić i pachnie drożdżami – wtedy gotowa jest do użycia. Fermentacja nastąpi po kilku dniach 2 – 3, pod wpływem ciepła. Toteż nasza woda do wypieku powinna fermentować w temperaturze 25-30 stopni C.
Od niej więc zaczniemy nasze bułki.

Winogronowa woda drożdżowa
50 g winogron przekrojonych na połowę
10 g miodu
200 g wody

Włóż wszystkie składniki do wystarczająco dużej butelki PET. Zamknij ją i trzymaj w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Wstrząsaj butelką raz dziennie i codziennie ją otwieraj. Otwieraj ostrożnie, ponieważ w butelce jest ciśnienie. Jeżeli po dwóch dniach woda nie zaczyna się pienić, postaw ją w cieplejszym miejscu – temperatura 25-30 st. C. Kiedy woda się spieni, jest gotowa do użycia.

Zaczyn z wodą drożdżową
150 g wody drożdżowej z winogron
150 g mąki pszennej typ 550

Do mąki dodaj wodę drożdżową (bez winogron) i pozwól jej rosnąć przez noc w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto jest bardzo aktywne po 2 godzinach wstaw je do lodówki.

Ciasto właściwe
zaczyn z wodą drożdżową
500 g mąki pszennej typ 550
260 g wody
2 g świeżych drożdży
13 g soli

Następnego dnia do misy robota dodaj zaczyn, mąki, wodę i drożdże. Zagniataj ciasto przez 4 minuty, a następnie odstaw na 15 minut. Dodaj sól i zagniataj ciasto przez 6 minut na małej prędkości.
Przykryj ciasto i odstaw na 90 minut w ciepłe miejsce, składając je dwukrotnie co 30 minut na posypanej mąką powierzchni roboczej.
Podziel ciasto na 10 równych kawałków. Uformuj te kawałki ciasta na kształt bułek i złóż je, aby zawsze dwa kawałki ciasta łączyły się ze sobą.
W zależności od temperatury pokojowej i aktywności wody drożdżowej, pozwól Bürli wyrastać przez 45 do 75 minut.
Rozgrzej piekarnik z parą wystarczająco wcześnie, aby uzyskać cyrkulację powietrza o temperaturze 230 ° C.
Gdy piekarnik będzie naprawdę gorący, wstaw tackę z wodą. Lub piecz w specjalnym piekarniku z funkcją pary.
Piecz Bürli przez 30 minut. Po 15 minutach otwórz drzwi piekarnika, aby para mogła się wydostać.
Zostaw Bürli do ostygnięcia na ruszcie."

14 komentarzy:

  1. Śliczne wyszły Twoje bułeczki - jak na świętowanie przystało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gucio, dziękuję i za przemiły komentarz i za odwiedziny , pozdrawiam

      Usuń
  2. Alu, piękności świąteczne!
    Bardzo się cieszę, że wybrałaś ten przepis.
    Bułki jak malowane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziękuję
      Aniu bardzo mi te bułki się podobały, wiedziałam, że je prędzej czy później upiekę
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Aluś, te bułki smakują znakomicie, są idealne na świętowanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Alciu bułki wyszły pierwsza klasa :) Poza tym to ciekawe doświadczenie piekarnicze, dobrze, że spróbowałaś, pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak , ta woda winogronowa to świetna rzecz, pewnie wykorzystam ją do innych wypieków
      pozdrawiam

      Usuń
  5. Cudne Ci się upiekły. :)
    Jestem bardzo ciekawa tego przepisu.
    Niestety nie udało mi się dołączyć do Wrześniowej Piekarnie, ale co się odwlecze... ;)
    Ale mnie tu dawno nie było.
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda dziękuję
      Bardzo polecam ten przepis bo ciekawe doświadczenie i na koniec bułki pyszne i ładne się ma
      Madzia oj dawno , dawno , bardzo mi miło ciebie widzieć

      Usuń
  6. cudowności te bułki. Nigdy nie słyszałam o wodzie winogronowej. Chyba trzeba zacząć testować takie fajne pomysły. Na razie zapiszę sobie, bo ja w domu to raptem półtora dnia jestem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu dziękuje , to są wyjątkowo proste bułki ,a ta woda to sama się robi i łatwo ja przewieź(wiem co piszę :D)

      Usuń
  7. Wybrałeś najlepszy przepis ze wszystkich! Żartuję. ;-) Dziękuję za wybranie mojego przepisu i oczywiście za udział w Światowym Dniu Chleba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :D Zorra twoje przepisy są perfekcyjne , uwielbiam je.
      A ja dziękuję za odwiedziny i komentarz

      Usuń