niedziela, 20 października 2019

Naleśniki z kaszy manny

Naleśniki to pyszna rzecz i ja je smażę praktycznie co piątek, a czasami częściej. Nudno by było smażyć je zawsze z tego samego przepisu i korzystam z różnych.

Tym razem były naleśniki z kaszą manną zamiast mąki

Naleśniki okazały się prawdziwym hitem, łatwo się smażą, a smakują rewelacyjnie.

Przepis znalazłam u Kasi Guzik. Bardzo polecam 

Naleśniki z kaszy manny

Naleśniki: 

1 szklanka kaszy manny (250 ml)
1 i 1/3 szklanki mleka (330 ml)
2 jajka
1 łyżka rozpuszczonego masła
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
 
Krem: 

500 g naturalnego, gęstego serka homogenizowanego(dałam domowy, roztarty)
100 g wiórków kokosowych
2 pełne łyżki cukru pudru(dałam z prawdziwą wanilią)
 
Dodatkowo(ew.): 

świeże owoce do podania 

Wiórki kokosowe umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy na mąkę. Łączymy z serkiem oraz cukrem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania naleśników.

Kaszę zalewamy mlekiem i odstawiamy na około godzinę (mieszając ją w tym czasie 2-3 razy).
Do napęczniałej kaszy dodajemy jajka, masło oraz cukier. Dokładnie mieszamy trzepaczką.
Z powstałego ciasta smażymy, na lekko natłuszczonej olejem patelni, cienkie naleśniki.

Naleśniki przekładamy kremem kokosowym i obsmażamy na rumiano na maśle( Ja już nie obsmażałam). Podajemy solo, lub ze świeżymi owocami.

6 komentarzy:

  1. Alu, nawet nie wiesz, jaką mam ochotę na te naleśniki!
    Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo polecam, bo naleśniki naprawdę pyszne
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wiewiórka, rób, rób, będziesz zadowolona
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Bardzo podoba mi się ten przepis, usmażę :)

    OdpowiedzUsuń