niedziela, 27 października 2019

Chleb z mąką sojową, Z archiwum Alicji


Nie wiem jakim cudem, a na blogu nie ma przepisu na znakomity chleb z pewną ilością mąki sojowej. Był czas, że piekłam go raz na tydzień.

Przepis i zdjęcia już archiwalne, bo jakoś nowszych nie posiadam. Wieki temu ten przepis wstawiłam na forum cin cin.

Bardzo polecam.

Przepis przetłumaczyła mi Trzykasienka, koleżanka z forum cin cin

Chleb z mąką sojową

cytuję:
,,Składniki
Zaczyn:
45g zakwasu
50 g wody (22stopnie)
90g maki pszennej typ 812
5 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Ciasto chlebowe:
350 g wody (22 st)
150g mąki sojowej
325g mąki pszennej typ 812
25g maki pszennej pełnoziarnistej
30g maki żytniej typ 1150
125g zaczynu
10g soli

Wykonanie:
1. Zaczyn: zakwas włożyć do wysokiego naczynia, dodać wodę, zamieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodawać mąkę, zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 8-12 godzin w temp. 20 stopni.
2. Ciasto: Wodę wlać do maszyny, dodać mąkę, wymieszać otrzymując niejednolite ciasto. Odstawić na 20 minut pod przykryciem w pokojowej temperaturze (rozbudowuje się gluten)
3. 125g zaczynu po kawałeczku dodawać do ciasta, dodać sól, zamieszać. (Resztę zaczynu odstawić do lodówki, pamiętając o cotygodniowym dokarmianiu)
4. Ciasto ugniatać w maszynie przez około 8-9 minut, po tym czasie przeprowadzić test (tutaj napisane jest Fenster- okno, Test, może chodzi o ten test membrany?) Jeżeli test wypadnie negatywnie, dodać testowany kawałek do ciasta i zagniatać jeszcze około 2 minuty.
5. Ciasto wyłożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
6. Ciasto wyłożyć na obsypana mąką powierzchnię, uformować prostokąt 15x 20 cm. Złożyć w kopertę (taką, w jakiej SA wysyłane listy urzędowe, czyli chyba te podłużne?) Ciasto przekręcić o 90 stopni, czynność powtórzyć. Ciasto włożyć powrotem do miski, odstawić na 2-3 godziny (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o 25%) Po upływie tego czasu, jeżeli po naciśnięciu ciasta placem, miejsce nacisku powoli się odbuduje to znaczy, że ciasto jest już gotowe.
7. Ciasto przepołowić, uformować 2 bochenki.
8. Odstawić w koszyczkach do wyrastania w temp. pokojowej na kolejne 1- 1,5 godz.
9. 30- 45 minut przed końcem wyrastania rozgrzać piekarnik do 230 stopni.
10. Ciasto wyłożyć na łopatę podsypana mąką- ostrym nożem zrobić 4 nacięcia długości 7,5 cm i głębokości 1 cm. Ostrze noża zanurzyć w wodzie i raz jeszcze naciąć, by ciasto nie sklepiło się powrotem.
11. Ciasto przełożyć do pieca i przez pierwsze 10 minut spryskiwać piekarnik kilkakrotnie spryskiwaczem do kwiatów. Po 15 minutach, zmniejszyć temp. do 205 stopni, piec przez 25- 30 minut, aż chleby będą złotobrązowe , a końcówki lekko zbrązowieją.
12. Wyciągnąć chleby z pieca, odstawić do ostygnięcia na kratce. Odczekać minimum godzinę przed krojeniem. Przechowywać w papierowej torebce przez okres 5 dni.”

Moje uwagi

ja dałam mąkę chlebową typ 650, a razową pszenną typ 2000 i żytnią też typ 2000

8 komentarzy:

  1. Alu wspaniale się prezentuje, niech no tylko dostanę mąkę sojową to upiekę :) pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, to jeden z tych chlebów co warto upiec choć z raz.Bardzo polecam

      Usuń
  2. Piękny!
    Do mąki, jak i soi mam dystans, ale penie dostanę z oznaczeniem bio. Muszę zaplanować ten chleb...

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealnie upieczony! Wart powtórzenia :)

    OdpowiedzUsuń