Te gofry to rewelacja!
Przepis wymyśliła niezwykle kreatywna kulinarnie Dominika Wójciak.
Ja je robiłam z jogurtem kokosowym i drugi raz z ubita śmietanką kokosową, obie wersję pyszne, będę testować inne wersje polecane przez Dominikę.
Gofry gryczane
4-5 gofrów
200 g kaszy gryczanej niepalonej
200 g jogurtu kokosowego lub ukwaszonej śmietanki kokosowej
syrop klonowy lub daktylowy
sól
Wykonanie:
1. Kaszę zalej zimną wodą i zostaw do namoczenia na min. 4 h.
2. Wypłucz kaszę na sicie i zblenduj na gładki krem z 1-2 łyżkami syropu klonowego lub daktylowego (można użyć cukru).
3. Zmiksowaną kaszę przełóż do miski, przykryj talerzykiem i odstaw do fermentowania w temp. pokojowej na 8-12 h.
4. Wymieszaj krem z kaszy z jogurtem /śmietanką kokosową* i 1/4 łyżeczki soli na jednolite ciasto.
5. Piecz gofry 7-8 minut w rozgrzanej gofrownicy, lekko natłuszczonej.
* jogurt/śmietanka może być domowy lub np. marki Planton
Smacznego!
Uwaga
Może być 200-300g śmietki kokosowej ubitej, ew. pół na pół z jogurtem kokosowym, można ( nie wegańskie z 200g śmietanki zwykłej (36%) ubitej lub 2 ubite białka, ale wtedy nie chrupią
Jagódka i Ludwiczek
p.s kupiłam nową gofrownicę cdn.
Mniam, zapragnęłam gofrów!
OdpowiedzUsuńJakie słodziaki :)
Kamilka to piecz
UsuńFakt, buziaki
Gofry u Ciebie królują!
OdpowiedzUsuńKociaki słodkie.
Aniu, taki chwilowy bzik
Usuńłobuzy straszne