Majanka na FB zaproponowała pieczenie Kruchego ciasto z
malinami i lekką budyniową pianką.
Ja to ciasto piekłam już kilka
razy i to nie tylko z malinami, ale jest
okazja upiec pyszne ciasto to korzystam, tym bardziej, że na blogu jakoś
jeszcze nie było.
Z malinami jest najlepsze, ale z czarną porzeczka ,
jagodami, truskawkami , ba śliwkami też pycha.
Bardzo polecam.
Mój siostrzeniec twierdzi, że wszystkie kremowe, najpyszniejsze
nawet ciasta do pięt temu ciastu nawet
nie dorastają :D
Przepis z Moich wypieków, a u Madzi jest tu
Kruche ciasto z
malinami i lekką budyniową pianką
Składniki na kruche ciasto:- 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
- 250 g masła lub margaryny, zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
- cukier puder do oprószenia
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
*zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią
Moje uwagi
- przepyszne
- malin miałam 400g to dołożyłam 3 małe obrane pokrojone,
bardzo soczyste gruszki
- spód podpieczonego ciasta posmarowałam 1 łyżką tartej róży(płatki) z cukrem
... ależ mi smaka narobiłaś, wygląda bardzo apetycznie :D ... czy można piec powyższe ciasto z ustawionym z termoobiegiem, czy lepiej nagrzać wstępnie piekarnik ... brak mi doświadczenia w pieczeniu kruchego ciasta, po jednej nieudanej próbie zaniechałam dalszych eksperymentów, ale to muszę koniecznie wypróbować ... tym bardziej, że będzie okazja :)
OdpowiedzUsuńPyszne jest
UsuńJa mam stary prawie 20 letni piekarnik , on nie ma żadnych opcji , tylko grzanie góra i dół( nie można inaczej) i na takie kruche chyba tak najlepiej , nagrzać i wstawiać do gorącego, inaczej się roztopi tłuszcz i będzie byle jakie
Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńJa przegapiłam to pieczenie...
P.S. Krokodylki ,się robią'!
Dziękuję
UsuńAniu , no jeszcze trwa do 31 sierpnia , spokojnie można piec
p.s ciekawa jestem twoich wrażeń
Aniu, jeszcze można piec. Do 31 sierpnia. :) Zapraszam! :)
UsuńJadłam robione przez Natkę z Poezji Smaku - pyszności :)
OdpowiedzUsuńPatrycja co prawda to prawda
Usuńpozdrawiam serdecznie
Najbardziej podoba mi się pierwsza Twoja uwaga :) Ciasto bardzo apetyczne :) pozdrówka
OdpowiedzUsuńMałgosia , trzeba było dać ostrzeżenie :D Pyszne jest i widziałam tez nowa wersje tego ciasta w całości kakaowa też wygląda rewelacyjnie
Usuńbuziaki
Alcia, wymiatasz ! Bosko Ci wyszło i tak apetycznie,że slinka cieknie. A Twoja 1 uwaga rzeczywiście cudna. Kochana jesteś,że dołączyłaś. Dziękuję. :)
OdpowiedzUsuńUściski ::*
Fakt to boskie ciasto :) Madziu , toć to najprawdziwsza prawda :D ta uwaga :)
UsuńMadziu , wiesz ,ze ja dla ciebie zawsze i wszędzie :)
buziaki