niedziela, 24 sierpnia 2014

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką. Wspólne pieczenie.



Majanka na FB zaproponowała pieczenie Kruchego ciasto z malinami i lekką budyniową pianką.
Ja to ciasto piekłam już kilka razy i to nie tylko z malinami, ale  jest okazja upiec pyszne ciasto  to korzystam, tym bardziej, że na blogu jakoś  jeszcze nie było.
Z malinami  jest najlepsze, ale z czarną porzeczka , jagodami, truskawkami , ba  śliwkami też pycha. Bardzo polecam.

Mój siostrzeniec twierdzi, że wszystkie kremowe, najpyszniejsze nawet ciasta do pięt  temu ciastu nawet nie dorastają :D

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką
Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
*zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią
Moje uwagi
- przepyszne
- malin miałam 400g to dołożyłam 3 małe obrane pokrojone, bardzo soczyste gruszki
- spód podpieczonego ciasta posmarowałam 1 łyżką  tartej róży(płatki) z cukrem


11 komentarzy:

  1. ... ależ mi smaka narobiłaś, wygląda bardzo apetycznie :D ... czy można piec powyższe ciasto z ustawionym z termoobiegiem, czy lepiej nagrzać wstępnie piekarnik ... brak mi doświadczenia w pieczeniu kruchego ciasta, po jednej nieudanej próbie zaniechałam dalszych eksperymentów, ale to muszę koniecznie wypróbować ... tym bardziej, że będzie okazja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne jest
      Ja mam stary prawie 20 letni piekarnik , on nie ma żadnych opcji , tylko grzanie góra i dół( nie można inaczej) i na takie kruche chyba tak najlepiej , nagrzać i wstawiać do gorącego, inaczej się roztopi tłuszcz i będzie byle jakie

      Usuń
  2. Przepysznie wygląda!
    Ja przegapiłam to pieczenie...

    P.S. Krokodylki ,się robią'!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję
      Aniu , no jeszcze trwa do 31 sierpnia , spokojnie można piec
      p.s ciekawa jestem twoich wrażeń

      Usuń
    2. Aniu, jeszcze można piec. Do 31 sierpnia. :) Zapraszam! :)

      Usuń
  3. Jadłam robione przez Natkę z Poezji Smaku - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycja co prawda to prawda
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Najbardziej podoba mi się pierwsza Twoja uwaga :) Ciasto bardzo apetyczne :) pozdrówka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosia , trzeba było dać ostrzeżenie :D Pyszne jest i widziałam tez nowa wersje tego ciasta w całości kakaowa też wygląda rewelacyjnie
      buziaki

      Usuń
  5. Alcia, wymiatasz ! Bosko Ci wyszło i tak apetycznie,że slinka cieknie. A Twoja 1 uwaga rzeczywiście cudna. Kochana jesteś,że dołączyłaś. Dziękuję. :)
    Uściski ::*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt to boskie ciasto :) Madziu , toć to najprawdziwsza prawda :D ta uwaga :)
      Madziu , wiesz ,ze ja dla ciebie zawsze i wszędzie :)
      buziaki

      Usuń