16 października mamy World Bread Day
czyli Światowy Dzień
Chleba, który od dawna organizuje Zorra.
Ja w tym roku świętuję bardzo prostymi bułeczkami, które piekę
jak ma być pysznie i pewnie, a
czasu brak. Przepis jest szklankowy i taki trochę co się ,, na winie” pod rękę. Można ciasto zagnieść i po wyrośnięciu
formować i piec czy lepiej zostawić na dłuższy czas do rośnięcia w lodówce, są jeszcze pyszniejsze
Bardzo proste bułki
3 szklanki mąki(może być pszenna,
orkiszowa, sama jasna czy w obojętnej proporcji z pełnoziarnistą-
tu orkiszowa typ 700)
1 szklanka wody
lub wody zmieszanej z mlekiem krowim, kozim czy jakimkolwiek roślinnym
1 czubata łyżeczka soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka syropu klonowego czy innego albo miodu
trochę oleju
Wszystkie składniki oprócz oleju wymieszać
i wyrobić na elastyczne ciasto, złożyć w kopertę i włożyć do miski natłuszczonej olejem, po wierzchu ciasto też posmarować olejem, miskę włożyć do dużej torebki
foliowej, zostawić na 2
godziny do wyrośnięcia, po godzinie składając
lub lepiej na 1 godzinę w cieple, złożyć i po ponownym włożeniu do miski, wstawić na
noc do lodówki. Wyjąć i uformować od 9 do 16 bułeczek, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i
zostawić , aż podwoją objętość.Można naciać, posypać ziarenkami jakimiś np sezamem, oprószyć mąka , posmarować mlekiem itp Piec w
piekarniku w temperaturze 200 stopni C ok.
20-25 minut, aż ładnie się zarumienią, najlepiej piec z parą
wodną dla bardziej chrupiącej skórki, studzić na kratce.
Aluś,wyglądają wspaniale i zazdroszczę, bo sama już nie pamiętam smaku białego pieczywa :( Chyba zrobię nam święto i wybielę razowce :)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki! Co za miąższ! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAlciu, prześliczne są te bułeczki! Mają cudowne wnętrze, aż chce się wąchać i zajadać.
OdpowiedzUsuńPiękne. :)
Posłałam maila:*
Lubię szklankowe przepisy, szczególnie od czasu,
OdpowiedzUsuńkiedy moja waga przestawiła się na funty;)
Piękne bułeczki!
Zapisuję przepis,
bo na nadmiar czasu nie narzekam:)
A Margotka CUDNA jest:D
Beato , ja tam wolę ciemne chleby czy bułki ,ale jak się spieszę to mi takie łatwe bułki bardzo ułatwiają sprawę:D
OdpowiedzUsuńbuziaki
Kamila, a to taki typ, jasny to ma miąższ dziurkowany:D
buziaki
Madzia , eee to takie zwykle bułki, choć prawda pięknie pachną:D
buziaki
Magda, dziękuję , to przepis najprostszy z prostych,ale bułki zawsze pyszne wychodzą
Margotka jest słodziutka , zgadzam się
buziaki
upiekę na niedzielę! <3
OdpowiedzUsuńŚlicznotki ;)
OdpowiedzUsuńMaddy, to najlepiej w sobotę zagnieść ,a rano piec :P One takie najprostsze z prostych
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Patrycja, dziękuje i pozdrawiam
w prostocie siła:) puchata,jeszcze ciepła bułeczka o poranku to coś,do czego się dąży..choć raz na jakiś czas.a sam moment celebrowania smaku pośród niespiesznych chwil jest czymś naprawdę wartym uwagi.
OdpowiedzUsuńpiękne one.takie rumiane:)
pozdrawiam!
m.
Najlepsze receptury świata to proste i z naturalnych składników . Piękny miękisz i skórka - jak to musiało chrupać :)
OdpowiedzUsuńBardzo proste bułki wyglądają bardzo apetycznie. Pachną przez monitor.
OdpowiedzUsuńAlu ,te bułeczki w sam raz dla mnie!
OdpowiedzUsuńCudowne.
Pięknie świętowałaś.
Te "bardzo proste" bułki wyglądają obłędnie :) piękne na zewnątrz i w środku :))))))))))
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przemiłe komentarze , to prawda te bułeczki wychodzą i rumiane jak im pozwolić i bardzo chrupiące i jak się stosuje wyrastanie w lodówce to dość długo trzymają świeżość
OdpowiedzUsuńpozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
Alusinka jak z najznakomitszej piekarni... Ty masz moc, o Pani....!
OdpowiedzUsuńNie znowu... proszę...;)! Nie mogę tu zaglądać bo ciągle coś znajduję do wypróbowania...;)! Wspaniałe te bułeczki!!!
OdpowiedzUsuńEwelina , Pani mię przecenia ,ale bardzo miłe to jest , nie będę pisać ,że nie:D
OdpowiedzUsuńbuziaki śle
Ugotujmyto.pl, ojej dziękuję za tak miły komentarz ,a bułki strasznie proste , polecam i pozdrawiam serdecznie
Te Twoje proste bułeczki wyglądają obłędnie pysznie:)
OdpowiedzUsuńAnitka , dziękuje
OdpowiedzUsuńbuziaki ślę
piękne bułeczki, aż piec się chce!
OdpowiedzUsuńAniu dziękuję i polecam , bo proste, a pyszne
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Wonderful buns, soft and with a perfect crumb. Dziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.
OdpowiedzUsuńAle ma ładne dziurki! :) A mnie się marzą ostatnio jakieś pełnoziarniste bułeczki, bp. ze słonecznikiem :)
OdpowiedzUsuńZorra, it is very nice to read, greet
OdpowiedzUsuńKuzyneczko, dziękuję , hm powiadasz, że pełnoziarniste ze słonecznikiem, też bym zjadła
buziaki
Podpisuje sie pod Monika - w prostocie sila Alicjo! Nie ma nic lepszego od domowego chleba :)
OdpowiedzUsuńUsciski! :*
Nic nie przebije domowego pieczywa.
OdpowiedzUsuńBeatko , to prawda , ja też wole bardziej proste niż przekombinowane
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Magdalena, o tak tak , 100% racji
pozdrawiam serdecznie
Śliczne Alutku. Muszę zrobić takie niedługo.
OdpowiedzUsuńZaczynam się martwić...co tu tak cicho od października...:(
OdpowiedzUsuńKarolina i dziękuje i bardzo polecam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Małgosiu, wszystko w porządku, tylko te ciemności i mało robier zdjęć(wcale praktycznie) i trochę czasu i chęci brak
pozdrawiam serdecznie