środa, 16 października 2013

Światowy Dzień Chleba. Bardzo proste bułki


 16 października mamy World Bread Day  czyli Światowy Dzień Chleba, który od dawna organizuje Zorra.
Ja w tym roku   świętuję bardzo prostymi bułeczkami,  które piekę  jak ma  być pysznie i pewnie, a czasu brak. Przepis jest szklankowy i taki trochę co się ,, na winie”  pod rękę. Można ciasto zagnieść i po wyrośnięciu  formować i piec czy  lepiej   zostawić na dłuższy czas do rośnięcia  w lodówce, są jeszcze pyszniejsze

Bardzo proste bułki

3 szklanki mąki(może być pszenna, orkiszowa,  sama jasna czy  w obojętnej proporcji z pełnoziarnistą- tu   orkiszowa typ 700)
1 szklanka  wody  lub wody zmieszanej z mlekiem krowim, kozim czy  jakimkolwiek roślinnym  
1 czubata łyżeczka soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka  syropu klonowego czy innego albo miodu
trochę oleju  
Wszystkie składniki oprócz  oleju  wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto, złożyć w kopertę i włożyć do miski  natłuszczonej olejem, po wierzchu ciasto też posmarować  olejem, miskę włożyć do dużej torebki foliowej,  zostawić  na  2 godziny do wyrośnięcia, po godzinie składając  lub lepiej  na  1 godzinę w cieple, złożyć i   po ponownym włożeniu do miski, wstawić na noc do lodówki. Wyjąć   i   uformować od 9 do 16 bułeczek, ułożyć je  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić ,  aż podwoją objętość.Można naciać, posypać ziarenkami jakimiś np sezamem, oprószyć mąka , posmarować mlekiem itp Piec w piekarniku w temperaturze  200 stopni C ok. 20-25 minut,   ładnie się zarumienią, najlepiej piec z parą wodną  dla bardziej  chrupiącej skórki,  studzić na kratce.   

World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

30 komentarzy:

  1. Aluś,wyglądają wspaniale i zazdroszczę, bo sama już nie pamiętam smaku białego pieczywa :( Chyba zrobię nam święto i wybielę razowce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne bułeczki! Co za miąższ! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Alciu, prześliczne są te bułeczki! Mają cudowne wnętrze, aż chce się wąchać i zajadać.
    Piękne. :)
    Posłałam maila:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię szklankowe przepisy, szczególnie od czasu,
    kiedy moja waga przestawiła się na funty;)
    Piękne bułeczki!
    Zapisuję przepis,
    bo na nadmiar czasu nie narzekam:)
    A Margotka CUDNA jest:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Beato , ja tam wolę ciemne chleby czy bułki ,ale jak się spieszę to mi takie łatwe bułki bardzo ułatwiają sprawę:D
    buziaki

    Kamila, a to taki typ, jasny to ma miąższ dziurkowany:D
    buziaki

    Madzia , eee to takie zwykle bułki, choć prawda pięknie pachną:D
    buziaki

    Magda, dziękuję , to przepis najprostszy z prostych,ale bułki zawsze pyszne wychodzą
    Margotka jest słodziutka , zgadzam się
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Maddy, to najlepiej w sobotę zagnieść ,a rano piec :P One takie najprostsze z prostych
    pozdrawiam serdecznie

    Patrycja, dziękuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. w prostocie siła:) puchata,jeszcze ciepła bułeczka o poranku to coś,do czego się dąży..choć raz na jakiś czas.a sam moment celebrowania smaku pośród niespiesznych chwil jest czymś naprawdę wartym uwagi.

    piękne one.takie rumiane:)

    pozdrawiam!
    m.

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze receptury świata to proste i z naturalnych składników . Piękny miękisz i skórka - jak to musiało chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo proste bułki wyglądają bardzo apetycznie. Pachną przez monitor.

    OdpowiedzUsuń
  10. Alu ,te bułeczki w sam raz dla mnie!
    Cudowne.
    Pięknie świętowałaś.

    OdpowiedzUsuń
  11. Te "bardzo proste" bułki wyglądają obłędnie :) piękne na zewnątrz i w środku :))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dziękuję za przemiłe komentarze , to prawda te bułeczki wychodzą i rumiane jak im pozwolić i bardzo chrupiące i jak się stosuje wyrastanie w lodówce to dość długo trzymają świeżość
    pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Alusinka jak z najznakomitszej piekarni... Ty masz moc, o Pani....!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie znowu... proszę...;)! Nie mogę tu zaglądać bo ciągle coś znajduję do wypróbowania...;)! Wspaniałe te bułeczki!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ewelina , Pani mię przecenia ,ale bardzo miłe to jest , nie będę pisać ,że nie:D
    buziaki śle

    Ugotujmyto.pl, ojej dziękuję za tak miły komentarz ,a bułki strasznie proste , polecam i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Te Twoje proste bułeczki wyglądają obłędnie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Anitka , dziękuje
    buziaki ślę

    OdpowiedzUsuń
  18. piękne bułeczki, aż piec się chce!

    OdpowiedzUsuń
  19. Aniu dziękuję i polecam , bo proste, a pyszne
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  20. Wonderful buns, soft and with a perfect crumb. Dziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale ma ładne dziurki! :) A mnie się marzą ostatnio jakieś pełnoziarniste bułeczki, bp. ze słonecznikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zorra, it is very nice to read, greet

    Kuzyneczko, dziękuję , hm powiadasz, że pełnoziarniste ze słonecznikiem, też bym zjadła
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  23. Podpisuje sie pod Monika - w prostocie sila Alicjo! Nie ma nic lepszego od domowego chleba :)

    Usciski! :*

    OdpowiedzUsuń
  24. Nic nie przebije domowego pieczywa.

    OdpowiedzUsuń
  25. Beatko , to prawda , ja też wole bardziej proste niż przekombinowane
    pozdrawiam serdecznie

    Magdalena, o tak tak , 100% racji
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  26. Śliczne Alutku. Muszę zrobić takie niedługo.

    OdpowiedzUsuń
  27. Zaczynam się martwić...co tu tak cicho od października...:(

    OdpowiedzUsuń
  28. Karolina i dziękuje i bardzo polecam
    pozdrawiam


    Małgosiu, wszystko w porządku, tylko te ciemności i mało robier zdjęć(wcale praktycznie) i trochę czasu i chęci brak
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń