wtorek, 6 listopada 2012

Dżem z jabłek, gruszek i pigwowca


Niedawno dostałam trochę owoców pigwowca, nie było ich wiele i postanowiłam zrobić dżem z dodatkiem innych owoców. Jako wzór wzięłam przepis z bloga Nami- Nami , który już kiedyś pokazywałam u siebie, ale robiony z owoców pigwy.

Tym razem ciut zmieniłam bo dodałam gruszki oraz posłodziłam część ksylitolem, a część fruktozą. Dżem jest dość kwaśny można zwiększyć ilość substancji słodzącej, ew. użyć cukru.

Zawieszki  na słoiczki  pochodzą od mojej Siostry


Dżem z jabłek, gruszek i pigwowca ( słodzone ksylitolem lub fruktozą)

(uwaga dżemy są dość kwaśne jak ktoś lubi słodkie można dać więcej substancji słodzącej)

500 g jabłek
500 g gruszek
500 g pigwowiec
100 ml wody
250 g ksylitolu
250 g fruktozy

oraz po większej szczypcie cynamonu, imbiru, kardamony, kurkumy i soli
Jabłka obrać ,pokroić w ćwiartki czy ósemki usuwając gniazda nasienne. Tak samo gruszki.
Pigwę dobrze umyć i pokroić na ćwiartki ,usunąć pestki.
Zagotować wodę w garnku ,włożyć pigwę, przyprawy i sól, gotować aż owoce pigwy zmiękną .
Dodać jabłka oraz gruszki i gotować ok. 20 minut ,od czasu do czasu mieszając. Podzielić dżem na dwie części i jeden posłodzić fruktoza ,a drugi ksylitolem, zagotować zostawić odkryte do następnego dnia Na drugi dzień gotować, aż zgęstnieją . Przełożyć wrzący dżem do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcić, pasteryzować od zagotowania wody ok. 15 minut.




28 komentarzy:

  1. Alciu, dżem mercedes! :) Musi być taki pyszny!
    Piękny ma kolor i zawieszki masz cudowne. Obie z Siotrą cuda tworzycie.Widać,że to rodzinne :)

    Pozdrawiam Kochana:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna dżemolada, tyle smaków w jednym słoiczku! Śliczne te słoiczki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Alu, fajny ten dżem. Już sobie wyobrażam na chlebku z twarożkiem :)
    Zawieszki są przecudne!

    OdpowiedzUsuń
  4. no taki dżemik to idealnie pasuje do chałeczki , takiej świeżej i cieplutkiej :) Pysznie wygląda! No a te zawieszki ... aż się chce dżemy robić dla takich zawieszek :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojacie, ależ to musi smakować... :) Zrobię! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Madzia * dziękuję ,a wiesz ,że większość pojechała do Krakowa i mojej prywatnej Krakowianki , która z tego co wiem wyjadła je prosto ze słoiczka:D
    Madzia, oj moja siostra zdolniacha ,a mi ciut tez ,,skapło" ino w innej dziedzinie:D
    buziaki śle *

    Kamila , oj pyszna ta dżemolada(piękna nazwa :D)
    Dziękuję skarbie*
    I ja pozdrawiam*

    Kasia, kochana dziękuję i polecam, jak lubisz kwaskowo(ew. jak mniej można bardziej dosłodzić) będziesz zachwycona,a twarożek by pasował to prawda
    A zawieszki to takie cudeńka
    buziaki*

    Anita, o tak tak to prawda to już wtedy pełnia szczęścia jest kulinarnego:P
    a dokładnie dla tych zawieszek warto nowe dżemy pitrasić , zgadzam się w 100%
    Buziole ślę*

    Patyska , dziękuje i polecam, bo roboty niezbyt dużo,a bardzo smaczne to jest
    pozdrawiam *


    OdpowiedzUsuń
  7. Alu,
    znakomity dżem!
    Dodatek gruszki szczególnie mi się podoba.
    Całuski ślę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przydałby mi się taki do tarty! musi być niesamowity w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu, dziękuję. O tak to prawda gruszki z pigwowcem bardzo pasują do siebie
    Buziaczki

    MałgosiaZ, oj tak do tary by pasował na bank
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. to jest zdecydowanie słoik z marzeń.

    OdpowiedzUsuń
  11. Alu kochana, piękny Twój dżemik. "Dobry-kwaskowy":) NIe mam doświadczenia z pigwą i pigwowcem. W tym roku udało mi się zdobyć przepis na absolutnie fenomenalną nalewkę z pigwowca. Od kilku lat jestem w niej zakochana. A znajomi całkowicie akceptują tę miłość bo jestem wtedy bardzo rozśpiewana:)))
    Ponoć pigwowiec najlepszy na nalewkę, bo bardziej aromatyczny...
    Uściski...

    OdpowiedzUsuń
  12. Kwaskowy dżem - czemu nie:) ....musi być pyszny:) pozdrawiam ciepło Jolanta Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  13. Asieja * dziękuję *

    Magda,kochana dziękuje *
    a wiesz ,że nalewka na pigwowcu to moja ulubiona, nawet może najulubieńsza , tak tak pigwowiec bardziej kwaśny ,ale ma więcej aromatu
    buziaki śle *

    Jolu , o tak jest pyszny , tylko trzeba lubić kwaśno :D
    ślę uściski

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam Twoje przetwory! znaczy wirtualnie, ale nie wątpię, że są obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm ciekawy dżem... Musi obłędnie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aleńko, zapraszam do zabawy :)
    http://smakolykialergika.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-w-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  17. Kaś *, ale mi to miło jest czytać , kochana *

    Katie,o tak ma taki bardzo subtelny, ale zarazem aromatyczny zapach
    pozdrawiam

    Patyska, kochana jest mi bardzo miło za to twoje wyróżnienie,

    OdpowiedzUsuń
  18. Zapraszam do zabawy: http://garnkofilia.blogspot.com/2012/11/liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam smak pigwy- dżem z takiego połączenia musi super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. jak znalazł dla dżemowych koneserów, wcięłabym jak nic :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Grażynka , ja też uwielbiam jej i jego smak ,a dżem polecam

    Zielenina , o tak , bo to dość specyficzny smak , prawda dla koneserów javascript:void(0)

    OdpowiedzUsuń
  22. Taaaka zolciutka? Piekna! Kiedys Alus polecalas wspaniala gruszkowa z cytryna - stala sie moja jesienna ulubiona konfitura, a taraz czekam niecierpliwie na przyszloroczna pigwe :)))

    OdpowiedzUsuń
  23. Basiu , to chyba zasługa tej kurkumy:D
    A tak tak , ta gruszkowa jest świetna

    OdpowiedzUsuń
  24. A wiesz, ze ta gruszkowa z Twojego przepisu tez byla taka zolta, pomyslalam, ze skoro kurkumy szczypta, to owoce same w sobie "trzymajo" kolor :))) no co, piekna!

    OdpowiedzUsuń
  25. Basiu , bo pewnie i ta kurkuma i te owoce tak maja , bo cytryny i pigwowce maja sporo kwasu

    OdpowiedzUsuń
  26. Jak na 1,5 kg owoców 0,5 kg substancji słodzącej to ja go łykam w ciemno,bo w dalszym ciągu jesteśmy w separacji z cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  27. A to jak ja , dużo owoców , miej słodzika jakiegoś i jest raju :D
    Beatko , ciekawa jestem coś fajnego i pysznego w separacji tej wykombinowała

    OdpowiedzUsuń