środa, 16 listopada 2011

Czerwona kapusta z jabłkiem i czarną porzeczką





Bardzo oryginalna wersja kapusty- kwaśna , słodka , aromatyczna.

Przepis mam od Elki, którą poznałam na forum kulinarnym i bardzo, ale bardzo polubiłam za całokształt.

Elka
robi przepiękne torty, wyjątkowo śliczne pierniczki, wyśmienite ciasta i podała najlepszy przepis na buraczki na zimę.





Czerwona kapusta z jabłkiem i czarną porzeczką

przepis Elki

500 g czerwonej kapusty
1 czerwona cebula
1 duże kwaśne jabłko
200 g czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
sok z 1/2 cytryny
sok z 1 pomarańczy
250 g czerwonego wina(wymieszałam domowy, niesłodzony sok z wiśni z wodą 1:1)
2 łyżki brązowego cukru
Sól
Olej
opcjonalnie trochę wody do duszenia

• Cienko poszatkować kapustę, wlać sok z cytryny i sok z pomarańczy, wymieszać i pozostawić na 10-15 minut, by trochę zmiękła
• Cebulę pokroić w cienkie piórka, i wymieszać z cukrem.
• Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć cebulę z cukrem, następnie dodać kapustę.
• Smażyć w silnym ogniu przez 3-5 minut, następnie wlać wszystkie soki i wino.
• Dodać tarte jabłko i porzeczki.
• Dusić na malutkim ogniu przez około godzinę, kończąc posolić.
N.B.
W razie potrzeby dolać trochę wody. Wino można zamienić na sok winogronowy, lecz w takim razie odpowiednio doprowadzić do smaku - powinno być mocno kwaśno-słodko







A deser sama słodycz-Pyza :D

16 komentarzy:

  1. O taka kapustka przepyszna musi być :)) Wspaniale wygląda i ma boski kolor.
    A Pyzy nie widzę buuu...

    Buziaczki Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  2. O jaka fajna ta kapustka : )to taka bardziej na słodko? A ja też nie widzę Pyzy :( buuuuuuu :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Madzia , Anitka już poprawiłam , jest Pyza :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta kapusta jest mocno kwaśna i lekko słodka , fajna jest :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A to kapustki kiedyś spróbuję;) A teraz Pyza :D no nie mogę ona jest boska:) Wygląda normalnie jak królowa:) Smyranko ode mnie proszę jej zafundować - tylko porządne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anita, kapusta warta do zrobienia , choć z raz :)))
    A Pyza zaraz będzie wysmyrankowana porządnie , co jest bardzo łatwe bo w nią ręce wchodzą jak w masło :DDD

    OdpowiedzUsuń
  7. Aluś,pyszna!
    Dodatek porzeczki mnie całkowicie zachwycił.Zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu , ja i moja Siostrzenica byliśmy zachwycone , reszta rodziny tez chwaliła , choć może nie tak jak my dwie:DDD
    Elka ma takie dobre przepisy ,ze ja się nimi bardzo zachwycam

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie też dzisiaj kapusta czerwona do obiadu była:) Cebula była, jabłko też i trochę octu winnego. Następnym razem dodam porzeczki :) To musi być pyszne!
    A Pyza na deser - to najlepszy deser pod słońcem!!! Jak słodzitko sobie śpi:)
    Uściski Alu!
    P.S. Zobacz u mnie moje kotki, też wrzuciłam fotkę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ...robię bardzo podobną, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kapusta z porzeczkami - wspaniała propozycja! Ale deser jeszcze wspanialszy :D Alciu, ile ma Pyza?

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest Pyza! :)
    Ale się rozłożyła hehe;D Cudowny kot, piękny. Pogłaskaj ode mnie i ukochaj :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kasiu, ja bardzo lubię czerwoną kapustę , nawet ciut sobie jej ukisiłam :)))
    Tak Pyza to sama słodycz:D, heh ale nas w tym samym czasie wzięło na chwalenie się naszymi skarbami futrzakami :D

    Incognito, bo taka kapusta jest pyszna :))) pozdrawiam

    Maria, dziękuję , fakt połączenie bardzo ciekawe i pyszne.
    a deser to miodzio:D Lat ma 6, urodziny mają 11 września, bo wtedy zostały znalezione , miały podobno między 7 a 14 dni , my je sami wykarmiliśmy :)))

    Madzia, jest jest :D
    Bo to taki pieszczoch i trochę śpioch. Wygłaskam , wygłaskam futerko :D

    OdpowiedzUsuń
  14. fajna ta kapusta, nigdy jeszcze nie widziałam takiej słodkiej wersji..

    OdpowiedzUsuń
  15. Czyli Pyza jest rówieśniczką Chojraka. A na zdjęciu wygląda jak małe słodziutkie kociątko :) Chojrak też potrafi czasem wyglądać jak uosobienie niewinności, ale nie dajemy się oszukać ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. Asieja, ona bardziej kwaśna niż słodka , bo porzeczki dają kwasu , potem jeszcze sok ,ale pycha:))

    Maria , Chojrak tez jest u siostry , bo to 4 kociąt było , jedna jest u dobrych ludzi , jeden u siostry a Pyza i Kizia u mnie
    Ha ha to oczywiście tylko pozory , choć ona jest raczej z tych słytaśnych

    OdpowiedzUsuń