niedziela, 1 maja 2011

Dodatki czyli gomasio, ćwikła i masło ziołowe




Jak podawałam przepisy na pasztety to wspomniałam ,że oprócz dobrego chleba mile są widziane takie różne dodatki
Moim ulubionym jest gomasio, przepis już podałam , dziś tylko zdjęcie takiego mniej i bardziej przypieczonego





Ćwikła

sł - 1 kg ugotowanych buraczków zetrzeć na bardzo drobnej tarce, dodać mieszając:
sł - łyżeczkę miodu,
o - słoik (0,2 l) ostrego chrzanu(najlepiej takiego domowej roboty),
o - szczyptę białego pieprzu,
sn - sól do smaku,
k - sok z cytryny w razie potrzeby.

Przełożyć do słoiczków , szczeknie zamknąć i przechowywać w lodówce

przepis z książki o pięciu przemianach pt Filozofia zdrowia A. Ciesielskiej





MASŁO ZIOŁOWE

właściwie to ja mogłabym na Wielkanoc mieć to masło i chleb
rozcierać najlepiej w makutrze

z -2 łyżki oliwy
m-3-4 ząbki czosnku(ja przeciskam przez praskę)
w-sól, rozetrzeć i dodać sporo
d-posiekanej natki pietruszki (mogą być też kwiatki
nagietka, listki nasturcje, pokrzywa ,babka itp ale to bliżej lata)
0 -szczypta majeranku
z 1-2 kostki masła, utrzeć
i dodać drobniutko starte 1-3 marchewki( na miazgę)

Można przechowywać do 3 dni.
Chleb +masło ziołowe +gomasio to jest to co tygryski
lubią najbardziej



p.s jakoś mi dziś się te przepisy ułożyły tak wg pięciu przemian

16 komentarzy:

  1. Lubię gomasio:)
    Dodatki są czasem ważniejsze od samego dania...nadaja mu ten "szlif":)

    OdpowiedzUsuń
  2. I masło ziołowe i ćwikła , i gomasio, szalejesz Aluś! :) Ale tak pozytywnie. :)
    Nigdy nie próbowałam tego gomasio, podoba mi się nazwa i czytam ją na różne sposoby hehe;D

    Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Ja też robiłam ostatnio ćwikłę http://wbrzuchu.blogspot.com/2011/04/domowy-chrzan-z-jabkiem-i-cwika.html ale trochę inaczej:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. O jakie fajne dodatki:) to gomasio wciąż mnie intryguje , a jeszcze nie próbowałam:) Chyba wpadnę do Ciebie;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Alu wiesz, że nie wiedziałam co to gomasio? Wstyd ale to prawda. Ilu ja się rzeczy u Ciebie ciekawych dowiaduję.
    Masła ziołowe w różnych wariantach uwielbiam po prostu. Twoje jest bardzo ciekawe.
    A ćwikła to klasyk, doskonałość sama w sobie.
    Pozdrawiam wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Trzcinowisko , ja tez , potrafię je łyżkami jeść:D
    Ja tez lubię dodatki ,ale jak mam chleb domowy to dużo mi już nie trzeba :D

    Madzia , wiosna , Wielkanoc i nowe siły w człowieka wchodzą :D
    Madzia 5 minut roboty , a gomasio ma coś w sobie takiego uzależniającego
    A nazwa to różnie jest czytana , ba nawet piszą różnie :D

    Burczymiwbrzuchu , ja bardzo lubię ćwikłę, chętnie zobaczę twoja wersje , pozdrawiam

    Anitko , dziękuję. wiesz te gomasio to dzieci bardzo lubią , u mnie w rodzinie wszystkie za tym szaleją , pewnie oprócz smaku ta nazwa je tak elektryzuje :D

    Luiza, żaden wstyd kochana, kiedyś znali go ci co makrobiotyka i pięcioma przemianami się interesują , teraz pewnie jest już bardziej znane
    Lu , to masło bardzo fajna rzecz:),a ćwikła to mi bardzo Wielkanocą pachnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Dokładnie! Za to uwielbiam wiosnę:))
    I te zapachy:)
    A gomasio muszę kiedyś skosztować:)

    Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak ja lubię cwikłę! i ten jej piękny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  9. Alicjo, to masło... Lecę do Ciebie na kanapeczkę - sama nie zrobię , gdyż całe popołudnie w pracy...
    Dobrego dnia, ALu!

    OdpowiedzUsuń
  10. gomasio - fajna nazwa, ale jeszcze nie jadlam, a reszte dodatkow to bardzo lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Madzia , o tak*
    A gomasio zrób, ono jest nie tylko pyszne , zdrowe ,ale też łatwe

    Asia,ja tez lubię i za smak i kolor:D

    Ewelajna, masło pierwszy raz w takim stylu jadłam ponad 17 lat temu w Tęczowej Dolinie i miłość trwa do dziś :D

    Aga, nazwa fajna ,ale ten smak , ten zapach , Aga jak w nim posmakujesz to miłość będzie trwała i trwała

    OdpowiedzUsuń
  12. Tyle ciekawostek u Ciebie się można dowiedzieć, to gomasio nie dość że brzmi superaśnie to jeszcze wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie znam i nigdy nie jadłam..muszę to zmienić..:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Asia , gomasio jest pyszne
    Podobno bardzo zdrowe ,ale jakby było bardzo niezdrowe to ja bym goi tak robiła :D

    SłodziutkieOkazje, o tak koniecznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. ćwikłę lubię bardzo!

    OdpowiedzUsuń