czwartek, 28 kwietnia 2011
Chleb orkiszowy z pięcioma ziarnami czyli chleb wielkanocny
Obiecywałam opisać dodatki do pasztetów i oto chyba najważniejszy czyli pyszny chleb
Ja w tym roku upiekłam trzy rodzaje:
- Chleb na białym winie-prosty i bardzo delikatny ,ale wyjątkowo smaczny chleb
- Mieszany z piwem Mirabbelki,rewelacja, mam tylko jedno zdjęcie, pokrojonego, ale kiedyś go jeszcze upiekę i tu opiszę
- Chleb orkiszowy z pięcioma ziarnami Komarki, przepyszny i dziś będzie o nim
Komarka przed świętami zamieściła przepis na taki ziarnkowy chleb , zachwyciłam się najpierw jej pięknymi zdjęciami, a później samym ziarnkowym przepisem.
Chleb bardzo łatwo się robi , nie dostarcza żadnych problemów, a w zamian dostaje się chleb(dwa bochenki), który pachnie cudnie i tak smakuje
Przepis podaję za Komarką , bo nic ,a nic nie zmieniałam, bo po co zmieniać idealny przepis?
Chleb orkiszowy z pięcioma ziarnami:
85 g wody,
42,5 g siemienia lnianego,
42,5 g kaszy jaglanej
zaczyn -
85 g zakwasu,
230 g mąki pszennej chlebowej,
150 g wody
ciasto właściwe -
340 g mąki chlebowej pszennej,
227 g mąki orkiszowej,
415 g wody,
28 g oleju sezamowego prażonego (lub innego oleju o orzechowym posmaku),
12 g soli,
113 g pestek słonecznika,
113 g pestek dyni,
113 g sezamu
Dzień wcześniej zalewamy wodą siemię lniane i kaszę jaglaną i odstawiamy do nasiąknięcia.
Przygotowujemy również zaczyn mieszając w misce mąkę, zakwas i wodę. Szczelnie przykrytą miskę odstawiamy na około 12 godzin.
Następnego dnia rozcieńczyć zakwaszony zaczyn wodą i dodać olej sezamowy. W oddzielnej misce wymieszać mąkę chlebową z orkiszową i solą. Do mąki dodać zaczyn oraz namoczone wcześniej ziarna lnu i prosa oraz pozostałe ziarna - wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut.
Ciasto oprószyć mąką i wyrobić rozciągając i składając. Przykryć i zostawić na 40 minut. Po tym czasie odgazować ciasto ponownie rozciągając i składając i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 40 minut. Jeszcze raz odgazować ciasto i zostawić w przykrytej szczelnie misce aż wyrośnie i prawie podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia dwóch form keksowych. Szczelnie przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia, aż ciasto podejdzie do brzegów formy.
Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury i włożyć foremki z chlebami. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 30-40 minut, aż chleby ładnie zarumienią się. Wyjąć z formy, wystudzić.
Bardzo polecam!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Margot, u Ciebie dalej wielkanocnie,jajkowo!
OdpowiedzUsuńAle chleby piękne,nie tylko na święta.Piekłam ten z winem.Był pyszny.
Piękny chlebek:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA zastanawiałam się właśnie, co by tu upiec z mąki orkiszowej, bo mi zalega w szafce ;) Cudny chleb, pewnie przepyszny :)
OdpowiedzUsuńhttp://marta.kolonia.gda.pl/kuchnia
a Amber , bo jajek wielkanocnych prawie jeszcze nie polazłam , u mnie w tym roku były tylko takie cebulowe :D
OdpowiedzUsuńA ten z winem jest pyszny , teraz polecam ten z ziarenkami Aniu do pieczenia
Trzcinowisko , ba rdzo dziękuje
Marta, to trzeba ja wyciągnąć i piec, , chleb pyszny
miało być ,,nie pokazałam", a ,,nie polazłam", ups te literówki :D
OdpowiedzUsuńale apetyczny jest ten chlebek!
OdpowiedzUsuńpiękne bochenki! oj kusisz mnie zarówno chlebami, jak i pasztetami :)
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda ten chlebek. tak mega zdrowo! lubię takie z dużą ilością ziaren :)
OdpowiedzUsuńMArgot tyle chleba napiekłaś? Zazdroszczę. Ten ziarnkowy też mi się spodobał u Komarki, ale jakoś nie mam czasu go upiec :(
OdpowiedzUsuńAlu,cebulowe jaja są dla mnie piękne!
OdpowiedzUsuńA chleb z ziarnami upiekę na pewno.
Całus!
Aluś, słońce kochane, cudne te chlebki , cudne jajka !
OdpowiedzUsuńI Tyś cała cudna jest!
Uściski ślę:*
To cieszę się, że udał się i smakował, szczególnie, że debiutował w czasie świąt :) A jak mu ładnie z nacięciami! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny chlebek! Ślicznie u Ciebie wygląda i mam na niego wielką ochotę :) Zapisuję sobie na mojej chlebowej liście chlebków do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńPaula, bardzo dziękuję ,a przepis polecam całym sercem
OdpowiedzUsuńKaś , bo trzeba kusić dobrymi rzeczami :D
Eve, o tak ma tyle fajnych ziarenek, sam z masłem smakuje super
Kabamaiga , no , na Wielkanoc zawsze dużo piekę chleba , bo on na śniadaniu jest najważniejszy :D
Oj, jakbyś znalazła czas to upiecz koniecznie
Aniu , ja tez uważam ,ze są piękne, ale chciałam mieć takie jak u Bei , kolorowe naturalne, ale nie uzbierałam surowca i były tylko cebulowe
a chleb upiecz , warto i to jak
Madzia , ja już jestem rozpuszczona przez Ciebie jak dziadowski bicz , tylko patrzeć jak nosa zacznę zadzierać :D
Buziaki dla kochanej Madzi *
Komarka, bardzo się udał i bardzo smakował
A tam ryzyko żadne widziałam już u ciebie że to piękny i pyszny chleb
Anitko , dziękuję . Oj , jak upieczesz będziesz zadowolona bo to bardzo delikatny chleb z masą pysznych ziarenek , smaczny , bezproblemowy , pachnący,
same zalety
szalenstwo, Margotko! zazdroszcze checi i sily! :)
OdpowiedzUsuńjak se tylko w koncu przeprowadzimy, a ja sie dorobie kuchni, biore sie za pieczenie chleba. po tak dlugiej przerwie nie moge sie doczekac :)
Rety Ala, teraz dopiero ogladam "te" 3 chleby, 3 pasztety i zachwyt pelny, coz ja Ci bede mowic: czapki z glow!
OdpowiedzUsuńA jaja w cebuli - moje ulubione, anjpiekniejsze pisanki :-)
eee Basia , ja byłam najszczęśliwsza na świecie ,że pozwolono mi się tak wykazać :DDDD
OdpowiedzUsuńNo piękne te w cebulanki ,ale ja zawsze je podrasowywałam jeszcze wzorkami:D
Upiekłam chlebek :-) zrezygnowałam z bakalii gdyż moja rodzina przed zjedzeniem by wszystko wydłubała! chleb rewelacja, chodził za mną taki maślany od dawna i dziś miałam okazję zjeść...hm aż cztery kanapki z dżemem i takim sposobem chleba prawie nie ma! za chwilkę opubkikuję na blogu.Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńMałgosia , super ,że tak posmakował :)
OdpowiedzUsuń