sobota, 24 stycznia 2009

Gomasio



Gomasio, pierwszy raz zrobiłam go dawno, dawno temu i miłość do niego twa do dziś.
Ja go kocham za smak. A tu możemy poczytać, że gomasio to nie tylko fajny smak, a cenny dodatek do potraw



Gomasio
polecane jest do posypywania kasz, ryżu, płatków...
Ja bardzo lubię kanapki z gomasio ,mogą być tylko z masłem i gomasio.

Sezam jasny ,czarny lub/i siemię lniane
sól
proporcje sezamu do soli od 7:1 do 12:1
1 )sezam umyć (siemię lniane nie myję),posługując się sitkiem
2) dobrze wysuszyć
3)Uprażyć na suchej patelni, rondelku ,cały czas mieszając drewnianą łyżką .Sezam powinien mieć ładny kremowy kolor i przyjemny zapach
4)jeśli używamy też siemienia lnianego (ja biorę siemię i sezam w proporcji 1:1) w osobnym rondelku uprażyć siemię
5)Pod koniec prażenia wsypać sól i krótko prażyć (jeśli robimy z i lnem ,to łączę je razem w jednym rondelku ,daję sól)
6)Następnie utrzeć w makutrze lub (to jest gorszy sposób ,ale szybszy) częściowo zmielić w młynku do kawy
Po wystudzeniu przełożyć do słoiczka ,zakręcić Można przechowywać do ok 2 tygodni

na podstawie ,,Kuchni zdrowia i młodości"
Bożeny Żak –Cyran

To jest moja propozycja na Sezamowy Tydzień

4 komentarze:

  1. też zrobiłam :) o tu:
    http://eksperymentalnie.blogspot.com/2009/01/kurnikowa-piekarnia.html

    oczywiście dzięki Twoim radom na cincinie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o ja też bardzo lubię. wersji z siemieniem nie znałam.
    pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga-aa,bardzo mi jest miło
    Agnieszka, ja robię różne kombinacje gomasio i wszystkie uwielbiam i to bardzo

    OdpowiedzUsuń
  4. Wstyd sie przyznac, ale nigdy nie slyszalam o gomasio! Trzeba bedzie sprobowac...

    OdpowiedzUsuń