sobota, 17 października 2009

Paluchy chlebowe czyli Weekendowa Piekarnia





Oto pierwsza z propozycji Efi z bolgu Muffingirl naszej gospodyni w tej edycji Weekendowej Piekarni. I jest prawdą ,że paluchy robi się szybko i smakują wspaniale na ciepło.
Bardzo polecam



Przepis podaję tak jak umieściła u siebie Efi, zmniejszyłam tylko ilość wody na co zwracała uwagę Mafilka, która juz piekła
Paluchy chlebowe

Przepis z magazynu "Taste of home"

Składniki (na 14 sztuk): obok jednostek miar polskich podane są amerykańskie

• 9 gram (3 teaspoons) suchych drożdży-ja dałam 1 paczkę instant czyli 7g
• 472 ml (2 cups) ciepłej wody (ja dałam 400ml i było w sam raz)
• 4 gramy (1 teaspoon) cukru
• 55 gram (1/4 cup) oliwy z oliwek
• 15 gram ( 3 teaspoons) soli
• 85 gram (3/4 cup) mąki pszennej pełnoziarnistej
• 500 - 550 gram (4 1/2 - 5 cups) mąki pszennej chlebowej


Dodatkowo:

• 1 jajko-nie dałam
• 15 gram ( 1 tablespoon) wody
• mak, sezam, papryka, parmezan itp. do posypania


Przygotowanie:
1. W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać cukier i pozostawić na 5 minut. Dolać olej, wsypać sól, całą mąkę pełnoziarnistą i tyle mąki pszennej chlebowej, aby uformować miękkie ciasto.
2. Ciasto wyrabiać na posypanej mąką stolnicy około 6-8 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto umieścić w naoliwionej misce obracając je tak, aby cała kula była lekko naoliwiona. Przykryć i pozostawić na 1 godzinę, tak, aby dwukrotnie zwiększyło objętość.
3. Wyrośnięte ciasto odgazować i pozostawić na 10 minut. Podzielić na 14 porcji, każdą uformować w rulonik o długości 25 cm i średnicy ok. 2,5 cm. Ruloniki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (albo natłuszczonej ), przykryć i odstawić na ok. 20 minut (aż podwoją swoją objętość).
4. Jajko zmiksować z wodą (15 gram) i posmarować nim ruloniki. Po wierzchu posypać ulubioną przyprawą lub parmezanem. Piec w temperaturze 190 stopni C (375 stopni F) przez 15-20 minut. Podawać gorące :)




8 komentarzy:

  1. Margot, śliczne te paluchy! :) Chętnie bym schrupała takiego z sezamem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie kuszące :)Byłabym w stanie nawet im ulec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie cudowne paluchy! Pewnie tez sie skusze i upieke (raczej z poslizgiem). Takiego palucha to bym chetnie zjadla, wlasnie jeszcze cieplego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Majanka, proszę częstuj się

    Szarlotek , bardzo kuszące i pyszne te paluchy są , jakie proste

    Ania, może być z poślizgiem , naprawdę warto je upiec

    OdpowiedzUsuń
  5. Margot cudowne paluchy:) I bardzo dobre, to wiem;))))

    OdpowiedzUsuń
  6. ABily , bardzo się cieszę :)

    OdpowiedzUsuń