sobota, 17 października 2009
Paluchy chlebowe czyli Weekendowa Piekarnia
Oto pierwsza z propozycji Efi z bolgu Muffingirl naszej gospodyni w tej edycji Weekendowej Piekarni. I jest prawdą ,że paluchy robi się szybko i smakują wspaniale na ciepło.
Bardzo polecam
Przepis podaję tak jak umieściła u siebie Efi, zmniejszyłam tylko ilość wody na co zwracała uwagę Mafilka, która juz piekła
Paluchy chlebowe
Przepis z magazynu "Taste of home"
Składniki (na 14 sztuk): obok jednostek miar polskich podane są amerykańskie
• 9 gram (3 teaspoons) suchych drożdży-ja dałam 1 paczkę instant czyli 7g
• 472 ml (2 cups) ciepłej wody (ja dałam 400ml i było w sam raz)
• 4 gramy (1 teaspoon) cukru
• 55 gram (1/4 cup) oliwy z oliwek
• 15 gram ( 3 teaspoons) soli
• 85 gram (3/4 cup) mąki pszennej pełnoziarnistej
• 500 - 550 gram (4 1/2 - 5 cups) mąki pszennej chlebowej
Dodatkowo:
• 1 jajko-nie dałam
• 15 gram ( 1 tablespoon) wody
• mak, sezam, papryka, parmezan itp. do posypania
Przygotowanie:
1. W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać cukier i pozostawić na 5 minut. Dolać olej, wsypać sól, całą mąkę pełnoziarnistą i tyle mąki pszennej chlebowej, aby uformować miękkie ciasto.
2. Ciasto wyrabiać na posypanej mąką stolnicy około 6-8 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto umieścić w naoliwionej misce obracając je tak, aby cała kula była lekko naoliwiona. Przykryć i pozostawić na 1 godzinę, tak, aby dwukrotnie zwiększyło objętość.
3. Wyrośnięte ciasto odgazować i pozostawić na 10 minut. Podzielić na 14 porcji, każdą uformować w rulonik o długości 25 cm i średnicy ok. 2,5 cm. Ruloniki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (albo natłuszczonej ), przykryć i odstawić na ok. 20 minut (aż podwoją swoją objętość).
4. Jajko zmiksować z wodą (15 gram) i posmarować nim ruloniki. Po wierzchu posypać ulubioną przyprawą lub parmezanem. Piec w temperaturze 190 stopni C (375 stopni F) przez 15-20 minut. Podawać gorące :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Margot, śliczne te paluchy! :) Chętnie bym schrupała takiego z sezamem :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie kuszące :)Byłabym w stanie nawet im ulec :)
OdpowiedzUsuńJakie cudowne paluchy! Pewnie tez sie skusze i upieke (raczej z poslizgiem). Takiego palucha to bym chetnie zjadla, wlasnie jeszcze cieplego.
OdpowiedzUsuńMajanka, proszę częstuj się
OdpowiedzUsuńSzarlotek , bardzo kuszące i pyszne te paluchy są , jakie proste
Ania, może być z poślizgiem , naprawdę warto je upiec
Margot cudowne paluchy:) I bardzo dobre, to wiem;))))
OdpowiedzUsuńAtina , dziękuję
OdpowiedzUsuńwyszły pyszne:)
OdpowiedzUsuńABily , bardzo się cieszę :)
OdpowiedzUsuń