poniedziałek, 3 sierpnia 2009

Lody domowe-bez maszynki



Lody domowe robię w maszynce, bo oczywiście taką mam, kupiona w czasie jak wszyscy kupowali na Cin cin. Mój ideał lodów to te karmelowe
Ale te bez maszynki ,bardzo łatwe i bardzo ,bardzo smaczne polecam

Ten przepis to z starszych numerów ,,Kuchni"


Lody domowe-bez maszynki

2 duże jajka

12 dag cukru

300 ml śmietanki kremówki 36%

1 łyżka przegotowanej ciepłej wody

( ja daję jeszcze cukier waniliowy Kotani)


Ubić białka, dodać połowę cukru, ubić.
W innej misce ubić śmietankę .
W trzeciej misce ubić żółtka z wodą ,dodać cukier i ew. cukier waniliowy
aż zbieleją jajka.
Zmieszać delikatnie zawartość trzech misek, nakryć dokładnie folią
lub przełożyć do plastykowej z pokrywką. Włożyć do zamrażalnika
W oryginale na 24 godziny, ale moje zrobione wieczorem są dobre rano.
Podaję je z owocami , roztopioną czekoladą, lub same.
Jajka mam wiejskie ,więc pewne, ale i tak warto jajka w skorupce
umyć w płynie do naczyń ,dobrze spłukać lub/i sparzyć wodą.

Tu na zdjęciu są trzy wersje
- dokładnie jak wyżej
-2 łyżki kakao- sparzyć mała ilością wrzątku ,przestudzić dodać do żółtek
-mały słoiczek (ok. ¾-1 szklanka) domowego dżemu jagodowego ,ale pyszne pewnie i z innymi

26 komentarzy:

  1. Jak ja lubię lody! :))
    Nie mam odwagi zrobić ich sama,może kiedyś...
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ej no nie jedz sama podziel sié :))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Majana ,te możesz robić spokojnie ,one nie maja prawa się nie udać

    Polka ,o jakim chcesz smaku ,czy z każdego po trochu?

    Aga-aa,bardzo proszę ,częstuj się

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham lody!!! Bezgranicznie! Ale jak dotad sie jeszcze nie odwazylam robic w domu (maszynki nie mam). Widze, ze jednak da sie i efekt jest rewelacyjny. Pewnie i na mnie przyjdzie wkrotce pora i poprobuje sil z robieniem lodow. Dzieki za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniale!!! zastanawiam sie,kiedy dojrzeje do zakupu maszynki .....chyba ,jak mi sie bieganie do zamrazarki znaudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Margot, a miksujesz je podczas mrożenia, tak jak sorbet? Przyznam, że wyglądają doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam lody :) a twoje wyglądają bardzo zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej lody!
    Wspaniale wyglądają, robię podobne, uważam że żadne 'kupne' im nawet do pięt nie dorastają :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ania ,bardzo polecam ,bo to prościutkie ,a pyszne domowe lody

    Gosi@ , dziękuję

    An-na ,nie mieszam tą zawartość trzech misek,wkładam do zamrażalnika i koniec pracy :)

    Mietowka22 ,polecam

    Kass, mam takie same zdanie na temat lodów

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczny kolor mają te jagodowe...

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wyglądają! Ja poproszę wszystkie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ptasiu i były strasznie pyszne:),chyba najlepsze

    Kasiu , a proszę bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wyglądają, zwłaszcza mnie kuszą te jagodowe, chociaż zazwyczaj wolę inne. A po Twojej zachęcie chyba zdecyduję się wreszcie zrobić karmelowe, bo mam na nie ochotę od dawna.

    OdpowiedzUsuń
  14. to dorzucam jeszcze jeden przepis na lody ideał nr2
    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29020&hl=
    były przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  15. Margot pyszności! Przydałyby mi sie tutaj dla ochłody:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Alu, westchnę sobie głęboko. Ja w tym roku ani razu nie zamrażałam maszynki. Zresztą metodą bezmaszynkową też nie robiłam w tym sezonie. Wszystko przez pieczywo, które piekę w ilościach hurtowych (bo na cały tydzień musi starczyć) i zamrażam). W zeszłym roku, nie było chleba - były lody. Ot, co.
    A Twoje lody tak smakowice wyglądają, że ach...

    OdpowiedzUsuń
  17. rany julek Alu, za te borowkowe to bym sie dala pokroic! W koncu z domu jestem jagodka...
    Dobrze chociaz, ze raz mialam na wakacjach borowkowe :-) Cos czuje ze waniliowe u mnie beda!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ty to zdolna bestia jesteś - i chleby i ciasta i lody i wszelakie inne dania :) A taki ze mnie łakomczuch, że te lody z pierwszego zdjęcia to bym pochłonęła na raz :)))

    OdpowiedzUsuń
  19. lody jagodowe..
    pysznie
    cudny kolor

    OdpowiedzUsuń
  20. Atina, wysłać trochę :P?

    Małgosiu, tak to już jest coś za coś
    :D ,ale wiesz jakbym musiała wybierac to wole piec chleby :)

    Tili, oj jak mi milo to czytać :)
    Lody z pierwszego zdjęcia są twoje :D

    Asieja, ślicznie dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  21. to cos dla mnie!:) nie dorobilam sie jeszcze maszyny do lodow, chodze za nia i chodze, ale jak przychodzi co do czego zawsze kupuje cos inego:P

    super przepis Alus, napewno wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  22. Własnie ja się zbieram za zrobienie lodów domowych,ale nie chce tych gotowych mikstur sklepowych,maszynki do lodów nie posiadam ,a te bez jej użycia są bardzo tłuste niestety:(

    OdpowiedzUsuń
  23. Ola ,to są najlepsze lody bez maszynki

    Olciaky , hm te maszynkowe tez takie tłuste bywają ,te są bardzo puszyste i smaczne

    OdpowiedzUsuń
  24. Rzeczywiście można poszaleć z dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń