poniedziałek, 3 sierpnia 2009
Lody domowe-bez maszynki
Lody domowe robię w maszynce, bo oczywiście taką mam, kupiona w czasie jak wszyscy kupowali na Cin cin. Mój ideał lodów to te karmelowe
Ale te bez maszynki ,bardzo łatwe i bardzo ,bardzo smaczne polecam
Ten przepis to z starszych numerów ,,Kuchni"
Lody domowe-bez maszynki
2 duże jajka
12 dag cukru
300 ml śmietanki kremówki 36%
1 łyżka przegotowanej ciepłej wody
( ja daję jeszcze cukier waniliowy Kotani)
Ubić białka, dodać połowę cukru, ubić.
W innej misce ubić śmietankę .
W trzeciej misce ubić żółtka z wodą ,dodać cukier i ew. cukier waniliowy
aż zbieleją jajka.
Zmieszać delikatnie zawartość trzech misek, nakryć dokładnie folią
lub przełożyć do plastykowej z pokrywką. Włożyć do zamrażalnika
W oryginale na 24 godziny, ale moje zrobione wieczorem są dobre rano.
Podaję je z owocami , roztopioną czekoladą, lub same.
Jajka mam wiejskie ,więc pewne, ale i tak warto jajka w skorupce
umyć w płynie do naczyń ,dobrze spłukać lub/i sparzyć wodą.
Tu na zdjęciu są trzy wersje
- dokładnie jak wyżej
-2 łyżki kakao- sparzyć mała ilością wrzątku ,przestudzić dodać do żółtek
-mały słoiczek (ok. ¾-1 szklanka) domowego dżemu jagodowego ,ale pyszne pewnie i z innymi
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak ja lubię lody! :))
OdpowiedzUsuńNie mam odwagi zrobić ich sama,może kiedyś...
Pozdrawiam serdecznie!
Ej no nie jedz sama podziel sié :))))))))))
OdpowiedzUsuńpopieram Polkę!
OdpowiedzUsuńMajana ,te możesz robić spokojnie ,one nie maja prawa się nie udać
OdpowiedzUsuńPolka ,o jakim chcesz smaku ,czy z każdego po trochu?
Aga-aa,bardzo proszę ,częstuj się
Kocham lody!!! Bezgranicznie! Ale jak dotad sie jeszcze nie odwazylam robic w domu (maszynki nie mam). Widze, ze jednak da sie i efekt jest rewelacyjny. Pewnie i na mnie przyjdzie wkrotce pora i poprobuje sil z robieniem lodow. Dzieki za inspiracje!
OdpowiedzUsuńwspaniale!!! zastanawiam sie,kiedy dojrzeje do zakupu maszynki .....chyba ,jak mi sie bieganie do zamrazarki znaudzi :)
OdpowiedzUsuńMargot, a miksujesz je podczas mrożenia, tak jak sorbet? Przyznam, że wyglądają doskonale!
OdpowiedzUsuńuwielbiam lody :) a twoje wyglądają bardzo zachęcająco
OdpowiedzUsuńOjej lody!
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają, robię podobne, uważam że żadne 'kupne' im nawet do pięt nie dorastają :)))
Ania ,bardzo polecam ,bo to prościutkie ,a pyszne domowe lody
OdpowiedzUsuńGosi@ , dziękuję
An-na ,nie mieszam tą zawartość trzech misek,wkładam do zamrażalnika i koniec pracy :)
Mietowka22 ,polecam
Kass, mam takie same zdanie na temat lodów
Śliczny kolor mają te jagodowe...
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają! Ja poproszę wszystkie smaki!
OdpowiedzUsuńPtasiu i były strasznie pyszne:),chyba najlepsze
OdpowiedzUsuńKasiu , a proszę bardzo :)
Pysznie wyglądają, zwłaszcza mnie kuszą te jagodowe, chociaż zazwyczaj wolę inne. A po Twojej zachęcie chyba zdecyduję się wreszcie zrobić karmelowe, bo mam na nie ochotę od dawna.
OdpowiedzUsuńto dorzucam jeszcze jeden przepis na lody ideał nr2
OdpowiedzUsuńhttp://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29020&hl=
były przepyszne
Margot pyszności! Przydałyby mi sie tutaj dla ochłody:)
OdpowiedzUsuńAlu, westchnę sobie głęboko. Ja w tym roku ani razu nie zamrażałam maszynki. Zresztą metodą bezmaszynkową też nie robiłam w tym sezonie. Wszystko przez pieczywo, które piekę w ilościach hurtowych (bo na cały tydzień musi starczyć) i zamrażam). W zeszłym roku, nie było chleba - były lody. Ot, co.
OdpowiedzUsuńA Twoje lody tak smakowice wyglądają, że ach...
rany julek Alu, za te borowkowe to bym sie dala pokroic! W koncu z domu jestem jagodka...
OdpowiedzUsuńDobrze chociaz, ze raz mialam na wakacjach borowkowe :-) Cos czuje ze waniliowe u mnie beda!
Ty to zdolna bestia jesteś - i chleby i ciasta i lody i wszelakie inne dania :) A taki ze mnie łakomczuch, że te lody z pierwszego zdjęcia to bym pochłonęła na raz :)))
OdpowiedzUsuńlody jagodowe..
OdpowiedzUsuńpysznie
cudny kolor
Atina, wysłać trochę :P?
OdpowiedzUsuńMałgosiu, tak to już jest coś za coś
:D ,ale wiesz jakbym musiała wybierac to wole piec chleby :)
Tili, oj jak mi milo to czytać :)
Lody z pierwszego zdjęcia są twoje :D
Asieja, ślicznie dziękuje :)
to cos dla mnie!:) nie dorobilam sie jeszcze maszyny do lodow, chodze za nia i chodze, ale jak przychodzi co do czego zawsze kupuje cos inego:P
OdpowiedzUsuńsuper przepis Alus, napewno wyprobuje!
Własnie ja się zbieram za zrobienie lodów domowych,ale nie chce tych gotowych mikstur sklepowych,maszynki do lodów nie posiadam ,a te bez jej użycia są bardzo tłuste niestety:(
OdpowiedzUsuńOla ,to są najlepsze lody bez maszynki
OdpowiedzUsuńOlciaky , hm te maszynkowe tez takie tłuste bywają ,te są bardzo puszyste i smaczne
Rzeczywiście można poszaleć z dodatkami :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne lody!
OdpowiedzUsuń:)