sobota, 30 maja 2009

Krokiety



Dziś zachciało się mi krokietów z kiszoną kapusta i pieczarkami. Pyszna klasyka!
Jedliśmy je z dodatkiem surówki z rzodkiewki, koperku, szczypiorku, soli i łyżki śmietanki kokosowej. Bardzo polecam !
Przepis na krokiety jest z tej strony



Krokiety
Farsz:
• 1 kg pieczarek
• 70 dag kapusty kiszonej
• liść laurowy, ziele angielskie
• 4 duże cebule
• oliwa
• sól, pieprz do smaku

Ciasto:
• 3 szklanki maki krupczatki
• około 3 szklanek mleka - uwaga: ilość mleka, mąki i wody musi być taka, aby uzyskać konsystencję śmietanki.
• około 1 szklanki wody
• 2-3 łyżki oliwy
• sól
• bułka tarta,
• oliwa do smażenia

1. Przepłukać i pokroić kiszoną kapustę, wlać ok. 2 szklanki wody i gotować z zielem i listkiem laurowym około godzinę, aż kapusta będzie całkowicie miękka, po czym wyjąć wszystkie listki laurowe i ziele angielskie.
2. Na rozgrzaną patelnię wlać 3 łyżki oliwy i lekko zrumienić posiekaną w kostkę cebulkę.
3. Następnie dodać pokrojone drobno pieczarki i wszystko razem usmażyć doprawiając pieprzem.
4. Pod koniec smażenia dodać sól do smaku.
5. Przygotować ciasto naleśnikowe: mąkę wymieszać z mlekiem, wodą, oliwą i solą, a następnie zmiksować na jednolitą masę.
6. Na odrobinie oliwy smażyć cienkie naleśniki. (Najlepiej użyć patelni teflonowej).
7. Około pól szklanki ciasta naleśnikowego rozcieńczyć odrobiną wody i zostawić do panierki.
8. Do ugotowanej i odciśniętej kapusty dodać pieczarki i doprawić wszystko do smaku solą, i pieprzem. Całość gotować jeszcze ok .10 min.
9. Całość przepuścić przez maszynkę.
10. Tak przygotowany farsz wykładać na pojedyncze placki naleśnikowe i zwijać w kopertę.
11. Obtaczać w pozostawionym wcześniej cieście i bułce tartej.
12. Smażyć na oliwie na złoty kolor



To jest moja propozycja na tydzień naleśnikowy

21 komentarzy:

  1. Zauroczyła mnie surówka:)Taka świeża i wiosenna.Krokiety b. apetyczne:-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. klasyka, ale za to jaka wspaniała krokiety wyglądają smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotek, przyznaje ,że surówka była przepyszna....krokiety tez :) pozdrawiam
    Magda K,dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejciu, piękne pyszności! Jeszcze sama nie robiłam krokietów.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności tu prezentujesz Alu. :) Od czasu do czasu robię podobne (też kapusta i pieczarki) i wiem, że smakowite są bardzo. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już to pisałam na cinie, ale całość się tak apetycznie prezentuje, ze ślinka mi leci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. alez pysznosci serwujesz,zarowno krokiety,jak i suroweczka-pierwsza klasa !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię krokiety, kojarzą mi się z dzieciństwem i babcią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygladaja te krokieciki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie masz polecia jak ja dawno juz niejadlam krokietow!
    Pysznie sie prezentuja, surowka z reszta tez :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Co ja bym dała za te Twoje krokieciki, nie jadłam wieki temu... i jaka zdrowo wyglądająca surówka...pyszności:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Majana, krokiety to takie naleśniki tylko dwa razy smażone ,prościzna :D
    Małgosiu ,to prawda ,że krokiety to dobra rzecz
    Aklat,dziękuje :)
    Gosia,nieskromnie powiem ,że dobre było ,nawet bardzo dobre
    Aga-aa, ja pierwsze krokiety jadłam jako dorosła osoba , naleśniki w dzieciństwie jadałam ,krokietów nie :P
    Ania, :)
    Bea, chętnie bym wysławia Tobie kilka,jakby się dało :D Bo surówka to 2 minuty pracy.
    Ewena, to mogę słać albo może się sama skusisz? Chociaż na surówkę :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Krokiety to nie moje smaki, ale surówka - przeapetyczna wprost :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Margot droga, i ja nie bede oryginalna i powiem, ze szczegolnie zachwycila mnie ta surowka - oj wyglada fantastycznie, czy ona aby jest z koperkiem :-) Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  15. An-na, dziękuje i w takim razie polecam surówkę
    Basiu,jest ,jest ,nie za dużo ,ale jest :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam! I barszczyk do tego :))

    OdpowiedzUsuń
  17. MArgot, ta surówka to dopiero coś! Krokiecik też fajny, ale połączenie śmietanki kokosowej i rzodkiewki jest bardzo rockandrollowe :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  18. Alu, alez lubimy koperek, a na rzedkiewko-branie ide jutro - to tak na przedluzenie Dnia Dziecka :-) dziekuje za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
  19. mam jakieś problemy z dodaniem komentarza :( może teraz się uda... bardzo mi się podobają krokiety, ale ta surówka jest genialna, tylko czy można czymś zastąpić tę śmietankę kokosową?

    OdpowiedzUsuń
  20. Oczko, o tak barszczyk jak najbardziej
    Ania, mleko kokosowe to jedno z ulubionych i wciskam je do różnych potraw
    Basiu i jak po żniwach rzodkiewkowych?
    Atina,można zwykła śmietanka lub śmietana

    OdpowiedzUsuń
  21. Margot, a Ty ta rzodkiewkę do surówki, to tak drobno kroisz, czy na tarce ścierasz? Ale mam dylematy, nie;-)

    OdpowiedzUsuń