wtorek, 3 lutego 2009

Pasta piwna





A to taka pasta - w sam raz do chleba pieczonego na zakwasie piwnym i w sam raz jako propozycja na Tydzień kuchni czeskiej . Piwo daje zwykłej paście twarogowej bardzo miły smak i trochę innego charakteru, polecam.


Pasta piwna
25 dag białego sera-twarogu
4 łyżki masła
1 cebula -dałam małą
2 małe ostre papryczki lub szczypta czy dwie ostrej papryki w proszku
Kminek- zmielony ,do smaku
Pieprz ,sol
1/2 szklanki jasnego piwa np. Złoty bażant

Ser dokładnie wymieszać z miękkim masłem i piwem. Dodać posiekana cebulkę(ja ją jeszcze tak wmieszałam z sola i zostawiłam na 10 minut) ,przyprawy ,sól

15 komentarzy:

  1. Ale sie ladnie prezentuja razem :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowita pasta :) Zjadłabym ją z tym chlebkiem, ale mi niestety już ostatnia piętka została i dziś w gulaszu piwnym wyląduje hihihi ale się zrobiło chmielowo :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Domyslam sie, ze to raczej dla wielbicieli piwa? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bea ,właśnie ,że nie ja piwa nie pijam wcale ,nie lubię ,ono u mnie robi za składnik kuchenny np do pierników ,naleśników ,chleba

    OdpowiedzUsuń
  5. o kanapki z taka pastą dobrze zjeść przed egzaminem, dużo kanapekkkk ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. co za pomysł!
    w życiu bym nie pomyślała, że można połączyc biały ser i piwo!
    ciekawa jestem smaku, ale piwa nie lubię, więc chyba się nie przekonam do przygotowania..
    chociaż tak pięknie wygląda..

    OdpowiedzUsuń
  7. Aga :D
    Ugotujmy, ja piwa nie pijam ,ba nie lubię ,ale pasta bardzo mi smakuje

    OdpowiedzUsuń
  8. o widzisz Margot, ja też piwa nie pijam, ale ta pasta mnie kusi ;)
    szkoda, ze nie znałam jej tydzień temu, zjadłabym sobie ze 3 kromale własnej roboty chlebka grubo posmarowane tą pastą i uspokajacze nie byłyby potrzebne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak na czski tydzien, to ja zrobie z pilsnerem :)
    fajny pomysl!

    OdpowiedzUsuń
  10. Skoro piszesz, ze ta pasta jest również dla tych co piwa nie lubią, to może sie skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Margot, dodałam obiecany przed wiekami przepis na piernika :PPP

    OdpowiedzUsuń
  12. Moje panie -wszystkie na ,,A",jak ktoś nie lubi piwa to też może być
    zaskoczony ,że pasta smakuje
    A ostatniej pani dziękuje za przepis,
    jak to mówią lepiej późno niż wcale :D
    Aniu żartowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O, coś do podania Księciu Małżonkowi ;o) Wszystko, co z piwem jest mile widziane...

    OdpowiedzUsuń
  14. Ooo, jaki ciekawy przepis, czuję, że Połówek będzie musiał się zrzec niedługo jednej puszki złotego trunku ;), połowę zużyję do pasty, a drugą do chleba piwnego i będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pinos,polecam
    Izolda ,plan masz perfekcyjny

    OdpowiedzUsuń