W tym miesiącu w Piekarni Amber piekliśmy maślane bułki, w fikuśnym kształcie prosto z Bazylei.
Bułki pyszne. Bardzo łatwe, bezproblemowe. Polecam.
Fastenwähe
przepis i zdjęcia Streusel
12 sztuk
ciasto
500 g białej mąki pszennej (typ 400)
10 g soli
10 g ekstraktu słodowego
18 g świeżych drożdży
300 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu )
170g masła, zimnego
do posmarowania*
15 g żółtka
10 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu)
dekoracja**
5 g soli morskiej gruboziarnistej
5 g kminku w całości
Do miski robota kuchennego wsyp białą mąkę, sól i ekstrakt słodowy, dodaj świeże drożdże i dodaj zimne mleko. Wyrabiaj składniki przez 5 minut, aż połączą się w ciasto (robot kuchenny: prędkość 1).
Dodaj zimne masło i dalej wyrabiaj przez 5 minut (robot kuchenny: poziom 1).
Zwiększ prędkość o jeden stopień i wyrabiaj ciasto przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie miękkie (robot kuchenny: prędkość 2).
Następnie przykryj ciasto i pozostaw je w misce robota kuchennego na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Ciasto podziel na dwanaście kawałków (ok. 80 g każdy), uformuj z nich długie bułeczki o zaostrzonych końcach i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Posyp pergamin mąką.
Kawałki ciasta przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki na kolejne 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni – grzanie górne i dolne.
Ułóż kawałki ciasta na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, lekko je spłaszcz dłonią i użyj łopatki do raclette o szerokości ok. 5 cm (mała skrobaczka, której używasz do zeskrobywania sera z patelni do raclette), aby pokroić kawałki ciasta – nacięcia (szkic A) tak, aby ciasto było przekrojone do końca.
Wymieszaj żółtka i mleko , posmaruj ciasto i pozostaw bez przykrycia w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Bułki posmaruj po raz drugi i rozdziel nacięcia (szkic B). Następnie posyp kawałki ciasta gruboziarnistą solą morską i kminkiem. Umieść jedną blachę na najniższej półce piekarnika, drugą na najwyższej i piecz przez około 7 minut.
Zamień górną tacę z dolną dolną i piecz bułki przez kolejne 7-10 minut, aby były złociste i lekko chrupiące.
Pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.
Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, od samego początku dodaj masło wraz ze wszystkimi innymi składnikami.
Jeśli nie masz pod ręką szpatułki do raclette, możesz znaleźć coś podobnego w swojej szafce kuchennej lub możesz użyć noża do cięcia.
Po upieczeniu zdecydowanie należy uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż bułki całkowicie ostygną. Wtedy smakują jeszcze lepiej.
*smarowałam kwaśna , dość rzadka śmietaną
**nie posypywałam
Fastenwähe na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Urocze bułeczki! Dziękuję za wspólne pieczenie w lutym!
OdpowiedzUsuńKamilka i ja dziękuję , buziaki
Usuńp.s patelnia kupiona :D
To teraz czekam na efekty :)
Usuńwiesz jak jest, gadzet się kupi a efekty czasami muszę poczekać :D
UsuńAlu piękne bułeczki. Bardzo ładnie Ci wyszły :) Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńMałgosiu, dziękuję, buziaki
UsuńIdealnie uformowane. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne chwile!
Magda, dziękuje, choć ja widzę niedociągnięcia :D,
Usuńi ja dziękuję za wspólne pieczenie
Bardzo przystojne dziury Alu. U mnie pozarastały...Dziękuję za lutowe spotkanie w Piekarni.
OdpowiedzUsuńAniu dziękuję , to bardzo smaczny i łatwy wypiek
UsuńBardzo dziękuje za wspólne pieczenie
Bardzo ładne i kształtne są Twoje bułeczki!
OdpowiedzUsuńDziurki prima sort!
Beata, bardzo dziękuje w imieniu dziurek :D
UsuńBuziaki
Pyszne i kształtne bułeczki :-) Dziękuję za wspólny czas :-)
OdpowiedzUsuńAniu, dziękuję i za komentarz i wspólne pieczenie.
UsuńSmakowicie wyglądające i widać idealny miękisz. Dziękuję za wspólny czas i do kolejnego pieczenia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, tak bardzo puszyste miały wnętrze i chrupiącą skórkę.
UsuńDo następnego, pozdrawiam.
Jakie cudne Ci się upiekły:-) Do następnego :-)
OdpowiedzUsuńDorota, dziękuję za komentarz i wspólne wirtualne pieczenie :)
UsuńOj upiekły nam się pyszne bułeczki. Piękne Twoje Alu:-)
OdpowiedzUsuńMarzenka, to prawda, napiekliśmy pysznych bułek, buziaki
UsuńDziwnie znajomo brzmiąca, NIEMIECKA nazwa? Skądś to znam.
OdpowiedzUsuńOdwiedź Blog: https://kurk-winkel.nl/product/kurkplaten/kurkplaat-915x610-x-3mm-grof-korrelig
Bułki szwajcarskie
OdpowiedzUsuńWsoaniałe!
OdpowiedzUsuńWygląda to przepysznie!
OdpowiedzUsuń