poniedziałek, 21 lutego 2022

Fastenwähe. Lutowa Piekarnia Amber




W tym miesiącu w Piekarni Amber piekliśmy maślane bułki, w fikuśnym kształcie prosto z Bazylei.

Bułki pyszne. Bardzo łatwe, bezproblemowe. Polecam.



Fastenwähe

przepis i zdjęcia Streusel
12 sztuk

ciasto
500 g białej mąki pszennej (typ 400)
10 g soli
10 g ekstraktu słodowego
18 g świeżych drożdży
300 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu )
170g masła, zimnego

do posmarowania*
15 g żółtka
10 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu)

dekoracja**
5 g soli morskiej gruboziarnistej
5 g kminku w całości

Do miski robota kuchennego wsyp białą mąkę, sól i ekstrakt słodowy, dodaj świeże drożdże i dodaj zimne mleko. Wyrabiaj składniki przez 5 minut, aż połączą się w ciasto (robot kuchenny: prędkość 1).
Dodaj zimne masło i dalej wyrabiaj przez 5 minut (robot kuchenny: poziom 1).
Zwiększ prędkość o jeden stopień i wyrabiaj ciasto przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie miękkie (robot kuchenny: prędkość 2).
Następnie przykryj ciasto i pozostaw je w misce robota kuchennego na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Ciasto podziel na dwanaście kawałków (ok. 80 g każdy), uformuj z nich długie bułeczki o zaostrzonych końcach i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Posyp pergamin mąką.

Kawałki ciasta przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki na kolejne 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni – grzanie górne i dolne.
Ułóż kawałki ciasta na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, lekko je spłaszcz dłonią i użyj łopatki do raclette o szerokości ok. 5 cm (mała skrobaczka, której używasz do zeskrobywania sera z patelni do raclette), aby pokroić kawałki ciasta – nacięcia (szkic A) tak, aby ciasto było przekrojone do końca.
Wymieszaj żółtka i mleko , posmaruj ciasto i pozostaw bez przykrycia w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Bułki posmaruj po raz drugi i rozdziel nacięcia (szkic B). Następnie posyp kawałki ciasta gruboziarnistą solą morską i kminkiem. Umieść jedną blachę na najniższej półce piekarnika, drugą na najwyższej i piecz przez około 7 minut.
Zamień górną tacę z dolną dolną i piecz bułki przez kolejne 7-10 minut, aby były złociste i lekko chrupiące.
Pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.

Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, od samego początku dodaj masło wraz ze wszystkimi innymi składnikami.
Jeśli nie masz pod ręką szpatułki do raclette, możesz znaleźć coś podobnego w swojej szafce kuchennej lub możesz użyć noża do cięcia.
Po upieczeniu zdecydowanie należy uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż bułki całkowicie ostygną. Wtedy smakują jeszcze lepiej.


*smarowałam kwaśna , dość rzadka śmietaną

**nie posypywałam




 


 Fastenwähe na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

24 komentarze:

  1. Urocze bułeczki! Dziękuję za wspólne pieczenie w lutym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka i ja dziękuję , buziaki
      p.s patelnia kupiona :D

      Usuń
    2. To teraz czekam na efekty :)

      Usuń
    3. wiesz jak jest, gadzet się kupi a efekty czasami muszę poczekać :D

      Usuń
  2. Alu piękne bułeczki. Bardzo ładnie Ci wyszły :) Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealnie uformowane. :)
    Dziękuję za wspólne chwile!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, dziękuje, choć ja widzę niedociągnięcia :D,
      i ja dziękuję za wspólne pieczenie

      Usuń
  4. Bardzo przystojne dziury Alu. U mnie pozarastały...Dziękuję za lutowe spotkanie w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziękuję , to bardzo smaczny i łatwy wypiek
      Bardzo dziękuje za wspólne pieczenie

      Usuń
  5. Bardzo ładne i kształtne są Twoje bułeczki!
    Dziurki prima sort!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata, bardzo dziękuje w imieniu dziurek :D
      Buziaki

      Usuń
  6. Pyszne i kształtne bułeczki :-) Dziękuję za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję i za komentarz i wspólne pieczenie.

      Usuń
  7. Smakowicie wyglądające i widać idealny miękisz. Dziękuję za wspólny czas i do kolejnego pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, tak bardzo puszyste miały wnętrze i chrupiącą skórkę.
      Do następnego, pozdrawiam.

      Usuń
  8. Jakie cudne Ci się upiekły:-) Do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota, dziękuję za komentarz i wspólne wirtualne pieczenie :)

      Usuń
  9. Oj upiekły nam się pyszne bułeczki. Piękne Twoje Alu:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenka, to prawda, napiekliśmy pysznych bułek, buziaki

      Usuń