W styczniu zaczynam myśleć o faworkach i chyba już się to nie zmieni.
Dzisiaj naszło mnie na smażenie, a tu w lodówce pustka, ale znalazłam taką ,,śmietanę” kokosową 15%, a w szafce mąkę włoską do makaronów, hm przypomniało się mi ,że ma już tu taki prosty przepis na włoskie faworki.
Powtórzyłam tyle, że z wersji roślinnej i oto faworki w tradycyjnym polskim kształcie, na prawdziwie włoskiej mące i wegańską ,,śmietaną”. Polecam. Bo wyszły chrupiące, zachowując też odpowiednią kruchość.
Dwuskładnikowe, włoskie faworki (bez jajek)
Proste i szybkie faworki z dwóch składników
Składniki
270 g mąki włoskiej do makaronów
200 ml śmietany kokosowej 15%
Wykonanie
1. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy mąki. Ciasto ma być elastyczne. Ciasto kilka razy składamy i uderzamy wałkiem w celu napowietrzenia.
2. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na cienki okrąg.
3. Wykrawamy niewielkie prostokąty radełkiem.
4. Faworki smażymy na złoto z obu stron.
5. Podajemy posypane cukrem pudrem
Pychotka
Wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńBeato, bardzo proste i potwierdzam,że były bardzo smaczne
UsuńAch Kochana! U Ciebie jak w domu. Tak dobrze wspominam to moje blogowanie i blogosferę z tamtych lat. A już Twoja przedługa lista blogów, które odwiedzasz jest zbiorem prawdziwych perełek, których bez tej listy nigdy bym sobie nie przypomniała. To miło, że ją przechowujesz. Serdecznie Cię pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWiesiu , jak dobrze ciebie czytać, aż mi z radości łezka się pokazała, buziaki
UsuńAlu, robiłam je oczywiście, ale w wersji oryginalnej. Wersja roślinna też jest ciekawa.
OdpowiedzUsuńAniu ja też , teraz to tak mnie naszło, w lodowce śmietany nie było, a wersja roślinna sie udała, nawet bardzo , polecam
Usuń