niedziela, 9 stycznia 2022

MEGA CHRUPIĄCE TOFU SILKEN






Moja bliższa i dalsza rodzina bardzo lubi tofu i potrawy z tofu, niedawno zrobił przepyszne kotleciki i bardzo polecam.

Przepis Ilony z Mniu mniu

MEGA CHRUPIĄCE TOFU SILKEN

SKŁADNIKI:
900g silken tofu*
1 szkl. bulionu warzywnego
3/4 szkl. wrzątku
1/2 szkl. mąki z ciecierzycy
1 i 1/2 szkl. płatków kukurydzianych
1/2 szkl. mąki + odrobina do podsypania**
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka mielonej szałwii
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
+ olej do smażenia/pieczenia

*tofu mrozimy dwukrotnie w opakowaniu (zamrażamy, wyjmujemy do rozmrożenia i mrozimy ponownie). Po rozmrożeniu bardzo solidnie odciskamy z nadmiaru wody
** w tym przepisie możecie użyć w zasadzie dowolnej mąki, dobrze sprawdza się pszenna, orkiszowa, owsiana
Rozmrożone i odsączone z nadmiaru wody tofu umieszczamy w płaskim pojemniku i zalewamy bulionem. Odstawiamy na przynajmniej 30 minut, w tym czasie zacznie pęcznieć
Mąkę z ciecierzycy zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy. Płatki kukurydziane kruszymy na drobno, dodajemy mąkę oraz wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy
Tofu wyciągamy z bulionu (nie odciskamy, powinno pozostać jak najbardziej soczyste), rozdzieramy delikatnie dłońmi na kawałki o nieregularnych kształtach, delikatnie posypujemy mąką, następnie każdy z kawałków obtaczamy w mieszance mąki z ciecierzycy i wody, a następnie w panierce
Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron lub pieczemy w piekarniku na natłuszczonej blaszce w 200 stopniach C przez ok. 10 minut, przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut 

 


 

6 komentarzy:

  1. Wyglądają znakomicie, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Silken tofu organiczne zawsze kupuję. Ciekawa jestem jak smakuje takie dwukrotnie zamrażane.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja. Nigdy nie zamrażałam i nie rozmrażałam tofu, czas to zmienić ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu ja już od dawna tak robię, nauczyła mnie Asia z Sojaturobie. Ten zabieg powoduje taką inną ciut gąbczasta strukturę , tofu chłonie marynatę aż miło :)

      Usuń