Moja bliższa i dalsza rodzina bardzo lubi tofu i potrawy z tofu, niedawno zrobił przepyszne kotleciki i bardzo polecam.
Przepis Ilony z Mniu mniu
MEGA CHRUPIĄCE TOFU SILKEN
SKŁADNIKI:
900g silken tofu*
1 szkl. bulionu warzywnego
3/4 szkl. wrzątku
1/2 szkl. mąki z ciecierzycy
1 i 1/2 szkl. płatków kukurydzianych
1/2 szkl. mąki + odrobina do podsypania**
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka mielonej szałwii
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
+ olej do smażenia/pieczenia
*tofu mrozimy dwukrotnie w opakowaniu (zamrażamy, wyjmujemy do rozmrożenia i mrozimy ponownie). Po rozmrożeniu bardzo solidnie odciskamy z nadmiaru wody
** w tym przepisie możecie użyć w zasadzie dowolnej mąki, dobrze sprawdza się pszenna, orkiszowa, owsiana
Rozmrożone i odsączone z nadmiaru wody tofu umieszczamy w płaskim pojemniku i zalewamy bulionem. Odstawiamy na przynajmniej 30 minut, w tym czasie zacznie pęcznieć
Mąkę z ciecierzycy zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy. Płatki kukurydziane kruszymy na drobno, dodajemy mąkę oraz wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy
Tofu wyciągamy z bulionu (nie odciskamy, powinno pozostać jak najbardziej soczyste), rozdzieramy delikatnie dłońmi na kawałki o nieregularnych kształtach, delikatnie posypujemy mąką, następnie każdy z kawałków obtaczamy w mieszance mąki z ciecierzycy i wody, a następnie w panierce
Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron lub pieczemy w piekarniku na natłuszczonej blaszce w 200 stopniach C przez ok. 10 minut, przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut
Wyglądają znakomicie, mniam!
OdpowiedzUsuńKamilka dziękuję
UsuńSilken tofu organiczne zawsze kupuję. Ciekawa jestem jak smakuje takie dwukrotnie zamrażane.
OdpowiedzUsuńAniu, smak się nie zmienia tylko struktura
UsuńCiekawa propozycja. Nigdy nie zamrażałam i nie rozmrażałam tofu, czas to zmienić ;D
OdpowiedzUsuńMałgosiu ja już od dawna tak robię, nauczyła mnie Asia z Sojaturobie. Ten zabieg powoduje taką inną ciut gąbczasta strukturę , tofu chłonie marynatę aż miło :)
Usuń