
Ten przepis pochodzi ze strony Weganon. Paweł ma świetne przepisy, ale za tą recepturę należy się mu medal, złoty medal. 
U mnie w domu to hitowy dodatek  do pieczywa lub wyjadania bez pieczywa.
 
WEGAŃSKI PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI 
SKŁADNIKI:
 – ½ szklanki ryżu
 – 2 duże marchewki
 – 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 – 1 łyżka ciemnego sosu sojowego lub tamari
 – 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
 – 2 łyżeczki słodkiej papryki
 – 2 duże cebule
 – 2 arkusze nori (lub 3 łyżki nori w drobnych płatkach)
 – sól i pieprz do smaku
 – 4 łyżki oleju lnianego
 – 2 liście laurowe
 – 5 ziaren ziela angielskiego 
WYKONANIE:
  – ryż przepłukać zimną wodą i ugotować w 1 szklance wody, na małym ogniu pod 
przykryciem. 15 minut. Wystudzić
 – marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, cebule w drobną kostkę. Usmażyć do miękkości na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego z liściem laurowym i zielem. Wyjąć liście i ziele, zmiksować blenderem lub malakserem, ale niezbyt dokładnie
 – nori zmielić w malakserze na drobne płatki lub pociąć nożyczkami
 – dodać ryż, sos, koncentrat, obie papryki, olej lniany. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem
 – odstawić do lodówki na kilka godziny
sobota, 1 maja 2021
WEGAŃSKI PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)

 
Uwielbiam paprykarz z ryb. Taki domowy. Wersja wege też brzmi zachęcająco.
OdpowiedzUsuńja takiego rybnego nigdy nie jadłam , ale ten bardzo mi smakuje, nawet bardzo bardzo :D
UsuńPozdrawiam