
Sezon rabarbarowy uważam za otwarty. Pierwsze w tym roku wypieki z rabarbarem. Bardzo proste muffiny, bardzo pyszne, bardzo polecam. 
Przepis z bloga Vito gryzie 
 
Kardamonowe babeczki z rabarbarem 
1¾ szklanki mąki orkiszowej lub pszennej 
½ płaskiej łyżeczki soli 
płaska łyżeczka mielonego kardamonu 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
1 banan 
½ szklanki cukru trzcinowego 
⅓ szklanki łagodnego oleju + plus trochę do posmarowania foremki 
⅓ szklanki dowolnego mleka roślinnego 
1 szklanka drobno pokrojonego rabarbaru 
lukier 
½ szklanki cukru pudru 
1½ łyżki dowolnego mleka roślinnego 
szczypta kardamonu 
Wykonanie 
Piekarnik rozgrzej do 180ºC 
Foremkę posmaruj odrobiną oleju i oprósz mąką lub użyj papilotek
W dużej misce połącz mąkę, sól, sodę i kardamon
W osobnej do rozgniecionego na papkę banana dodaj cukier, mleko i olej. Wymieszaj dokładnie i przelej do miski z suchymi składnikami – nie ma potrzeby włączania robota kuchennego, wystarczy zwykła łyżka
Mieszaj, aż składniki się połączą
Dodaj rabarbar i ponownie wymieszaj
Rozłóż masę do foremki na babeczki, możesz ją lekko wygładzić z wierzchu mokrą łyżeczką 
Piecz przez 20 minut. Odstaw, aby trochę przestygły, w przeciwnym wypadku, lukier w nie wsiąknie
Aby przygotować lukier – cukier przesyp do miseczki, dodaj mleko i szczyptę kardamonu. Najlepiej zacząć od łyżki mleka i w razie potrzeby dodać więcej, w zależności od tego jak rzadki lukier chcesz uzyskać  
Babeczki polej lukrem 

 
Ach, muszą smakować fantastycznie.
OdpowiedzUsuńAniu dziękuję , oj tak pyszne
Usuń