niedziela, 21 lutego 2021

Chleb z czerwonej soczewicy




U Gucia znalazłam przepis na chleb z soczewicą i musiałam upiec. Chleb pyszny z wyczuwalnym smakiem cebulki i soczewicy, z wegańskim paprykarzem rewelacja.

Ja zapomniałam naciąć i mi trochę popękał plus słabo go złożyłam i pierwsza część chleba miała trochę odstającą skórkę z jednej strony.



Chleb z czerwonej soczewicy

Zakwas żytni
40 g mąki żytniej 1150
30 g wody
4 g zakwasu z lodówki czyli startera
Wymieszać ze sobą składniki zakwasu i pozostawić na 20 godzin do dojrzewania w ok.20 ° C.

Soczewica
165 g soczewicy Leisa alba ( u mnie zwykła czerwona)
360 g wody
2 liście laurowe
2 jagody jałowca
Gotuj soczewicę z przyprawami w wodzie przez około 20-30 minut (pod przykryciem). Pozostaw do ostygnięcia przez co najmniej 5 godzin. Gdyby cała woda nie została wchłonięta to ją odlej i użyj do ciasta. (przed wyjąc przyprawy)

Cebula
50 g cebuli (posiekanej)
2 g soli
Posiekaną cebulę wymieszać z solą i odstawić na około 5 godzin.

Ciasto główne
Zakwas
Soczewica
Cebule
245 g mąki pszennej 550 (użyłem 750)
30 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłem 1050)
45 g wody
3 g świeżych drożdży
10 g masła
8 g soli
4 g kminku

Wszystkie składniki wyrabiać przez 5 minut na najniższych obrotach i 8 minut na drugim poziomie. Jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej wody, jeśli ciasto wydaje się zbyt twarde (w zależności od ilości wody wchłoniętej przez soczewicę). Konsystencja finalna ; ciasto nie klei się do ścianek misy robota, jest miękkie z dobrze rozwiniętym glutenem. Żądana temperatura ciasta ok.24-26 ° C
Wyrastanie przez 90 minut w 24 ° C. Złożyć raz po 45 minutach.
Przekrój ciasto na pół i uformuj dwie buły (okrągłe kształty) i umieść obok siebie w foremce wysmarowanej wcześniej olejem.
Wyrastanie przez 60 minut w 24 ° C do podwojenia objętości.
Pieczemy w temperaturze 270 ° C (250 ° C) z dużą ilością pary czyli blaszka z gorącą wodą na dnie piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 ° C i pieczemy przez kolejne 40 minut bez pary (łącznie 50 minut).


 

4 komentarze:

  1. Aluś, ale on piękny i skórka i miękisz idealny.
    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka, dziękuję , no miękisz w jednej części , odrobinę odstaję w pod skórką,Ale chleb warty pieczenia, bo smaczny i taki inny

      Usuń
  2. Świetny! Też widziałam ten chleb u Gucia. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu , oj tak bardzo fajny ten przepis ,a chleb bardzo smaczny

      Usuń