sobota, 20 lutego 2021

Chleb na żytnim zakwasie z samopszą i płaskurką




Przepis na ten prosty, smaczny chleb znalazłam u Joasi ,,Ptasi” na Coś niecoś , a Joanna tu.

Polecam



Chleb na żytnim zakwasie z samopszą i płaskurką


200g aktywnego zakwasu żytniego( u mnie na krzycy)
250g mąki razowej z samopszy
150 g mąki razowej z płaskurki
200-220ml letniej wody
1 łyżeczka soli
opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku
opcjonalnie: łyżeczka miodu/brązowego cukru

Wymieszać wszystkie składniki chleba, wyrobić dość luźne, lepkie ciasto. Odstawić do wyrastania na 1,5-2h. Po tym czasie przełożyć do wysmarowanej/wysypanej foremki keksowej (u mnie wymiar ok. 26x12cm), wyrównać i nasmarować olejem wierzch, przykryć folią lub wilgotną ściereczką i odstawić do kolejnego wyrastania – kilka h, lub aż ciasto nie podwoi objętości. Wyrośnięty chleb piec 20 minut z parą w 230 st. C (termoobieg), następnie skręcić temperaturę do 215 st. i piec kolejne 30-40 minut, lub aż bochenek postukany od dołu nie będzie brzmiał głucho. Pod koniec można piec luzem, bez foremki.


 

 

 

2 komentarze: