Lecznicza moc natury według Hildegardy z Bingen wyd. 2 z księgarni TaniaKsiazka.pl autorstwa Elżbiety Ruman to książka o tym jak samemu możemy zadbać o nasze zdrowie na co dzień.
Na początek autorka opisuje trzy podstawowe produkty dzięki, którym można zachować lub nawet odzyskać zdrowie. Chodzi o prawdziwy orkisz-poleca pięć odmian tego odżywczego zboża, słodkie kasztany oraz koper włoski.
W następnym rozdziale są opisane trzy najważniejsze zioła stosowane codzienne przez Hildegardę z Bingen, a których stosowanie i dzisiaj przynosi korzyści .
Autorka kiedy pisała drugie wydanie do Polski nadciągała właśnie epidemia covid-19 i trzeci rozdział jest poświęcony profilaktyce antywirusowej, w tym rozdziale poznamy różne mikstury, ,,winka”, eliksiry oraz odwary, które pomogą zapobiec chorobom wirusowym lub wspomóc jak załapiemy jakiegoś bakcyla.
Ostatni rozdział to przepisy autorstwa Teresy Stachury na dania zgodne z nauką Hildegardy z Bingen.
Znajdziemy tu kilkanaście receptur na zdrowe zupy, na słynny Habermus, dania obiadowe z warzywami, orkiszem w rożnej postaci, są też przepisy na pieczywo orkiszowe oraz pasty, pasztety warzywne, także łasuchy znajdą przepisy na słodkości zdrowe i zgodne z nauka świętej.
Książka jest ładnie wydana i ma bardzo podręczny format.
To moja pierwsza książka oparta na zaleceniach Hildegardy z Bingen, po raz pierwszy zainteresowałam się tym tematem i muszę się przyznać, że się wciągnęłam. Na pewno wprowadzę kilka zaleceń do codziennej mojej diety, min. więcej kasztanów jadalnych w różnej formie, zrobię też zalecane winko pietruszkowe, które wspomaga serce.
Książkę polecam osobom, które chcą zadbać o swoje zdrowie od podstaw, lubią domowe posiłki, które nie tylko dobrze smakują, ale wzmacniają tez nasze zdrowie.
A inne poradniki znajdziecie w popularnej księgarni internatowej, także o tematyce zdrowego życia, zdrowej kuchni wg Hildegardy z Bingen
Lecznicza moc natury według Hildegardy z Bingen wyd. 2
Autor: Elżbieta Ruman
Wydawnictwo Bernardinum
Oprawa: Twarda
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 223
środa, 17 lutego 2021
Lecznicza moc natury według Hildegardy z Bingen wyd. 2. Elżbieta Ruman
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nie znam tych książek z serii Hildegardy... Ale trzy podstawowe składniki, które tutaj są wymieniane jako kluczowe akurat bardzo lubię i często goszczą w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuńTo moja pierwsza książka tej tematyki, ale sporo zaleceń jest sensownych
Usuń