niedziela, 13 grudnia 2020

Speculoos

 

To upiekłam przepyszne i bardzo proste pierniczki wypiekane w Belgii i Holandii czyli Speculoosy.

U mnie w nietradycyjnej  postaci bo jako gwiazdki. Miały być    koniki z drewnianej formie, ale coś mi  ciasto się rozlewało i koniki nie były zbyt urodziwe. Ciasteczka mimo, że prościutkie to bardzo pyszne

Przepis z bloga Belgiaod kuchni

Speculoos
proporcje na 2 tradycyjne blaszki ciasteczek
250 g mąki
140 g ciemnego cukru typu muscovado lub cassonade
150 g schłodzonego masła
1 łyżeczka przypraw do spekulosów, którą możecie otrzymać mieszając 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 łyżki mleka

Mąkę mieszamy z cukrem i przyprawami. Dodajemy masło i mleko i zagniatamy. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki najlepiej na jedną noc.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na jakieś pół centymetra.  Jeśli trzeba podsypujemy mąką. Przyznam się, że nie używam tradycyjnych drewnianych foremek do spekulosów, tylko wykrawam prostokąty lub kwadraty. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170°. Po upieczeniu i przestudzeniu trzymamy spekulosy w szczelnie zamkniętym pojemniku.


 

6 komentarzy:

  1. Pyszne! uwielbiam.
    Piękne kształty Alu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziękuję , a ciasteczka przepyszne , to prawda :)

      Usuń
  2. Cudne Alciu!
    Jedne z najbardziej lubianych przeze mnie pierniczków.
    Ściskam przedświątecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, kochana, jak dobrze Ciebie tu zobaczyć
      Tak , tak to pyszne pierniczki, buziaki ślę

      Usuń