To upiekłam przepyszne i bardzo proste pierniczki wypiekane w Belgii i Holandii czyli Speculoosy.
U mnie w nietradycyjnej postaci bo jako gwiazdki. Miały być koniki z drewnianej formie, ale coś mi ciasto się rozlewało i koniki nie były zbyt urodziwe. Ciasteczka mimo, że prościutkie to bardzo pyszne
Przepis z bloga Belgiaod kuchni
Speculoos
proporcje na 2 tradycyjne blaszki ciasteczek
250 g mąki
140 g ciemnego cukru typu muscovado lub cassonade
150 g schłodzonego masła
1 łyżeczka przypraw do spekulosów, którą możecie otrzymać mieszając 1/2 łyżeczki
mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych
goździków, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 łyżki mleka
Mąkę mieszamy z cukrem i przyprawami. Dodajemy masło i mleko i zagniatamy.
Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki najlepiej na jedną noc.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na jakieś pół centymetra.
Jeśli trzeba podsypujemy mąką. Przyznam się, że nie używam tradycyjnych
drewnianych foremek do spekulosów, tylko wykrawam prostokąty lub kwadraty.
Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy przez 15-20
minut w temperaturze 170°. Po upieczeniu i przestudzeniu trzymamy spekulosy w
szczelnie zamkniętym pojemniku.
Pyszne! uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPiękne kształty Alu.
Aniu dziękuję , a ciasteczka przepyszne , to prawda :)
UsuńCudne Alciu!
OdpowiedzUsuńJedne z najbardziej lubianych przeze mnie pierniczków.
Ściskam przedświątecznie. :)
Madziu, kochana, jak dobrze Ciebie tu zobaczyć
UsuńTak , tak to pyszne pierniczki, buziaki ślę
Uwielbiam, mniam!
OdpowiedzUsuńJa też , buziaki
Usuń