środa, 16 grudnia 2020

Piparkakut – fińskie pierniki




Pyszne, proste, szybkie. Już kiedyś piekłam Piparkakut, ale te są inne, tu całą dobra robotę robi dymna melasa trzcinowa. Bardzo polecam.

Przepis z bloga Kuchenne fascynacje.



Piparkakut – fińskie pierniki

Składniki :
150 ml ciemnej melasy
200 ml cukru
250 g masła
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
900 ml mąki pszennej

Melasę, cukier, masło oraz przyprawy przekładamy do rondla. Całość zagotowujemy pamiętając aby co jakiś czas zamieszać. Gotujemy chwilę aż masa będzie gładka i błyszcząca. Odstawiamy do ostygnięcia.

Jajka zmiksować z sodą oczyszczoną. Dodać mąkę, melasę. Wymieszać aż składniki dobrze się połączą w jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki aby ciasto schłodzić na ok 30 minut do 1 godziny.

Ciasto wyjąć z lodówki. Oderwać część i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Im cieniej tym pierniki wyjdą bardziej chrupiące, grubsze będą miękkie i puszyste w środku. Wyciąć pierniki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległościach, ponieważ pierniki urosną.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pieczemy 6-9 minut ( w zależności od grubości).

Moje uwagi:

- robiłam bardzo cieniutkie ciasteczka
- można dać więcej przypraw 


 

4 komentarze:

  1. Jakie śliczniutkie i pewnie jeszcze smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. One są pyyyszne. A jakie urocze kształty u Ciebie Alu.

    OdpowiedzUsuń