Następne pyszne pierniczki wg przepisu Moniki Jankowskiej-Kapicy. Upiekłam je na prośbę mojej Mamy, która takie pierniczki jadała w dzieciństwie w gościach u sąsiadki. Tamte miały ciut inny kształt, ale smak podobno identyczny. Bardzo polecam
Brukowiec - mazurski przysmak
- 120 g cukru
- 100 ml koncentratu z buraków (syropu, melasy buraczanej)
- łyżka miodu
- 50 g masła
- 500 g mąki oraz garść do podsypywania
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka przyprawy do piernika
- jajko
- 100 ml wody
Wierzch:
- powidła
Sposób przygotowania:
Na karmel wsypujemy do rondelka 20 g cukru, podgrzewamy. Gdy
się roztopi
i zacznie brązowieć, zalewamy go odrobiną gorącej wody i gotujemy na małym
ogniu, aż zgęstnieje. Dodajemy koncentrat z buraków i miód, dokładnie
mieszając. Jeśli utworzą się grudki, rozcieramy je, aż się rozpuszczą. Karmel
mieszamy z masłem, mąką, resztą cukru, sodą, przyprawą do piernika, jajkiem i
100 ml wody. Dokładnie wyrabiamy ciasto na podsypanym mąką blacie. Przykrywamy,
aby nie obeschło i odstawiamy na godzinę. Dzielimy na cztery części, z każdej
formujemy wałek. Wałki kroimy na kawałeczki, a z nich toczymy kulki wielkości
orzecha włoskiego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy jedną
kulkę i dolepiamy wokół niej 6-7 kulek tak, by ciasto kształtem przypominało
kwiatek. Rozcieramy łyżkę powideł z 4 łyżkami wody i tą mieszaniną smarujemy
wierzch ciasta. Po pół łyżeczki powideł możemy też włożyć do każdej kulki.
Pieczemy 20-25 minut w 180 st.
Ja swoje kulki
nadziałam powidłami, posmarowałam tez po
wierzchu i cienko polukrowałam po upieczeniu
Bardzo ciekawe i fajnie Mamie zrobić taką smakowitą przyjemność :)
OdpowiedzUsuńKamilka tak tak , bardzo miło zrobić mamie taką małą przyjemność
UsuńBardzo ciekawie wygladają. A dla Mamy to na pewno niezwykła przyjemność.
OdpowiedzUsuńAniu mi takie się bardzo podobają,ale Mama pamięta inny kształt i nad tym muszę jeszcze pomyśleć jak to ogarnąć :)
Usuń