niedziela, 20 grudnia 2020

Jem świadomie. 100 przepisów na domowe przysmaki Viktoriya Popin. Recenzja

 

Jem świadomie. 100 przepisów na domowe przysmaki autorstwa Viktoriya Popin wydało wydawnictwo Burda Media Polska. Książka to skarbnica przepisów na domowe potrawy i to zaczynając na wędlinach , a musztardzie kończąc, Dzięki temu unikniemy w naszym menu wszelakich konserwantów, barwników i innych substancji chemicznych, które są dodawane w trakcie produkcji żywności.


Viktoriya Popin stawia na przepisy klasyczne, wzbogacone w autorki pomysły , znajdziemy też proste przepisy na wykwintne dania z kuchni francuskiej czy bliskowschodniej.

Autorka książki ma swój bardzo ciekawy blog Picante Cooking, z którego zasobów nie raz już korzystałam z dobrym skutkiem. A co znajdziemy w tej książce ?



Po wstępie, z którego dowiemy się dla kogo najczęściej autorka gotuje wszystkie te smakołyki jest rozdział pt. Szynki, kiełbasy i inne wędliny. Amatorzy domowej wędliny na bank znajdą tu wspaniałe przepisy i na kaszankę i na wszelkiego typu kiełbasy , ale tez na dojrzewającą polędwicę czy smalec.

Następnie rozdział zatytułowany Przetwory, bardzo przypadł mi do gustu bo na początku kilka przepisów na ulubione moje kiszonki łącznie z rodzinnym przepisem autorki na kiszone pomidory , dalej tu znajdziemy przepisy na marynaty łącznie z ketchupem domowym , są tez różne octy i oleje smakowe. Oczywiście nie zabrakło tu receptur na słodkie dżemu , konfitury ,a amatorzy nalewek tez znajda tu coś dla siebie.


Domowe mleczne produkty to rozdział dla entuzjastów domowego nabiału. Nauczymy się jak zrobić samodzielnie masło , jogurt, różne twarożki i serki po bryndzę czy ser halloumi.

Domowe słodycze to typowy rozdział dla łasuchów, którzy chcą sami zrobić zefir, żelki czy różnorodne lody.



Jeśli chcemy jeść domowe pieczywo to warto zajrzeć do rozdziału Pieczywo i nauczyć się piec chleby drożdżowe, na zakwasie, ale tez bułeczki itp.

Ostatni rozdział pt. Różne zawiera mini masz i przeróżne przepisy na majonezy, musztardy, chrzan czy nawet na różnego typu pitne kwasy.



Książkę tą polecam wszystkim lubiącym robić wszystko samodzielnie, ale tez tym którzy chcieliby coś zrobić nietuzinkowego, ale się boją ,że nie poradzą. Z tą ksiąska wszystko się uda i nie straszne nam będzie upieczenie chleba czy zrobienie domowego masła. Książka jest też po prostu piękna, bardzo atrakcyjne zdjęcia, przejrzyste przepisy.

Książkę przysłało mi Wydawnictwo Burda Media Polska


2 komentarze:

  1. Staram się jeść świadomie poza świętami...Zbyt dużo słodkości wtedy zjadam. Ale w książce widzę też pyszne mięsko...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu , takie grzeszki jak najbardziej dopuszczalne. Tak są tu tez przepisy na wszelakie wędliny

      Usuń