Wegańskie, jabłkowe pierniczki. Coś przepysznego. Przepis Pawła, arcymistrza kuchni wegańskiej w regionalnym stylu. Przepis na lukier też ze strony Weganona.
JABŁKOWE PIERNIKI STANISŁAWOWSKIE
SKŁADNIKI:
– 250 g cukru
– 50 g wody
– 120 g margaryny wegańskiej
– 200 g przecieru jabłkowego
– 420 g mąki pszennej chlebowej typ 750( u mnie było 120g żytniej typ 720 , reszta ta pszenna chlebowa)
– 2 płaskie łyżeczki sody
– 3 łyżki przyprawy korzennej (używam domowej)
WYKONANIE:
– na początek mus jabłkowy. 2-3 jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w ósemki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 180°C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe dokładnie rozgnieść widelcem i wystudzić
– do garnuszka wsypać cukier i dodać wodę. Podgrzewać na średnim ogniu, aż stanie się bursztynowy. Wyłączyć grzanie, dodać margarynę i mus jabłkowy. Dokładnie wymieszać. Jeśli wytrąci się cukier, ponownie podgrzewać ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstawić do wystudzenia (może być lekko ciepły)
– mąkę wymieszać z sodą i przyprawą. Wlać karmel jabłkowy i wyrobić szybko ciasto, które nie powinno kleić się do dłoni
– ciasto owinąć w folię i wstawić na dobę do lodówki
– wyjąć z lodówki, odcinać kawałki, wałkować na grubość kilku mm na papierze do pieczenia (nie będziecie musieli podsypywać mąką)
– wykrawać foremką pierniczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec około 5 minut w 180°C. Grzanie góra/dół, środkowa półka.
– układać na kratce do wystudzenia. Lukrować i odstawić na 1-2 dni
WEGAŃSKI LUKIER KRÓLEWSKI
SKŁADNIKI:
– 3 łyżki aquafaby
– 1 łyżka soku z cytryny
– 220 g bardzo drobnego cukru pudru
WYKONANIE:
– do miski przesiać cukier. Dodać aquafabę i sok z cytryny (musi być przecedzony, by nie było miąższu)
– ucieranie można wykonać ręcznie za pomocą łyżki lub miksera z nakładką w kształcie motylka
– ucieramy około 7-8 minut, aż lukier zacznie być gęsty, błyszczący i perłowy
– przekładamy do woreczka cukierniczego i ozdabiamy. Twardnieje po około 30 minutach
poniedziałek, 21 grudnia 2020
JABŁKOWE PIERNIKI STANISŁAWOWSKIE
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale pięknie polukrowane.
OdpowiedzUsuńA zwykły lukier nie jest wegański? Puder i sok z cytryny lub woda?
Dziękuję , jest , oczywiście ,że jest , ale ten na wodzie ze strączków zachowuje się jak ten na białkach
UsuńPiękności pierniczkowe!
OdpowiedzUsuńPiękna jest radość w Święta,
Ciepłe są myśli o bliskich,
Niech pokój, miłość i szczęście
Otoczą dzisiaj Was wszystkich!
Wszystkiego najlepszego z okazji
Świąt Bożego Narodzenia!