poniedziałek, 21 grudnia 2020

JABŁKOWE PIERNIKI STANISŁAWOWSKIE

Wegańskie, jabłkowe pierniczki. Coś przepysznego. Przepis Pawła, arcymistrza kuchni wegańskiej w regionalnym stylu. Przepis na lukier też ze strony Weganona.



JABŁKOWE PIERNIKI STANISŁAWOWSKIE

SKŁADNIKI:

– 250 g cukru
– 50 g wody
– 120 g margaryny wegańskiej
– 200 g przecieru jabłkowego
– 420 g mąki pszennej chlebowej typ 750( u mnie   było 120g żytniej typ 720 , reszta ta pszenna chlebowa)
– 2 płaskie łyżeczki sody
– 3 łyżki przyprawy korzennej (używam domowej)

WYKONANIE:

– na początek mus jabłkowy. 2-3 jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w ósemki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 180°C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe dokładnie rozgnieść widelcem i wystudzić
– do garnuszka wsypać cukier i dodać wodę. Podgrzewać na średnim ogniu, aż stanie się bursztynowy. Wyłączyć grzanie, dodać margarynę i mus jabłkowy. Dokładnie wymieszać. Jeśli wytrąci się cukier, ponownie podgrzewać ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstawić do wystudzenia (może być lekko ciepły)
– mąkę wymieszać z sodą i przyprawą. Wlać karmel jabłkowy i wyrobić szybko ciasto, które nie powinno kleić się do dłoni
– ciasto owinąć w folię i wstawić na dobę do lodówki
– wyjąć z lodówki, odcinać kawałki, wałkować na grubość kilku mm na papierze do pieczenia (nie będziecie musieli podsypywać mąką)
– wykrawać foremką pierniczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec około 5 minut w 180°C. Grzanie góra/dół, środkowa półka.
– układać na kratce do wystudzenia. Lukrować i odstawić na 1-2 dni



WEGAŃSKI LUKIER KRÓLEWSKI


SKŁADNIKI:

– 3 łyżki aquafaby
– 1 łyżka soku z cytryny
– 220 g bardzo drobnego cukru pudru

WYKONANIE:

– do miski przesiać cukier. Dodać aquafabę i sok z cytryny (musi być przecedzony, by nie było miąższu)
– ucieranie można wykonać ręcznie za pomocą łyżki lub miksera z nakładką w kształcie motylka
– ucieramy około 7-8 minut, aż lukier zacznie być gęsty, błyszczący i perłowy
– przekładamy do woreczka cukierniczego i ozdabiamy. Twardnieje po około 30 minutach


 

3 komentarze:

  1. Ale pięknie polukrowane.
    A zwykły lukier nie jest wegański? Puder i sok z cytryny lub woda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję , jest , oczywiście ,że jest , ale ten na wodzie ze strączków zachowuje się jak ten na białkach

      Usuń
  2. Piękności pierniczkowe!
    Piękna jest radość w Święta,
    Ciepłe są myśli o bliskich,
    Niech pokój, miłość i szczęście
    Otoczą dzisiaj Was wszystkich!

    Wszystkiego najlepszego z okazji
    Świąt Bożego Narodzenia!

    OdpowiedzUsuń