czwartek, 10 grudnia 2020

Piernik - miodowy, wilgotny, pyszny




Tak na rozgrzewkę, w formie muffin gwiazdek. Ja tym razem upiekłam z 1/3 porcji i wyszło mi 6 gwiazdek i sześć zwykłego kształtu muffin. Można piec to ciasto jako muffiny, można w keksowce , tortownicy. Przepis na jeden z najlepszych pierników. Bardzo polecam.

Przepis od Oli, z forum cin cin ,,

Piernik - miodowy, wilgotny, pyszny, z książki „A Treasury of Jewish Holiday Baking” Marcy Gold

Z podanych proporcji wychodzi naprawdę duża porcja: 2 blaszki muffinek (po 12 sztuk każda) oraz jedna keksówka. Można je zmniejszyć o połowę lub nawet więcej. Niemniej jednak warto, bo efekt jest zniewalający – wilgotne, delikatne, niezwykle bogate w smaku ciasto piernikowe, która rozpływa się w ustach. Mmmm…

składniki:
3 ½ szklanki mąki ( u mnie 3 szklanki pszennej i ½ szklanki żytniej)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
4 łyżeczki cynamonu mielonego
½ łyżeczki goździków mielonych
½ łyżeczki ziela angielskiego zmielonego lub roztartego na pył

1 szklanka oleju roślinnego
1 szklanka miodu
1 ½ szklanki cukru ( daję brązowy)
½ szklanki brązowego cukru ( ja nie daję tego dodatkowej ilości, starcza tyle co wyżej)
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka kawy lub mocnej herbaty
½ szklanki świeżego soku z pomarańczy
¼ szklanki wódki lub whisky albo soku owocowego
½ szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)

sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celcjusza. Przygotować blaszki. Jeśli chcemy sprawić komuś słodką niespodziankę możemy upiec muffinki w specjalnie do tego przygotowanych papilotkach.

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Zrobić dołek i dodać olej, miód, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, kawę, sok z pomarańczy oraz alkohol.

Używając mocnej, dużej trzepaczki lub miksera, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, upewniając się, że na dnie nie zostały suche składniki. Utworzy się gęsta masa.

Przygotowane wcześniej formy wypełniamy do połowy ciastem, po czym posypujemy migdałami. Muffiny pieczemy około 20-25 minut; ciasto w keksówce 40-45 minut. Ciasto jest gotowe, gdy lekko przyciśnięty wierzch sprężyście powraca do swojej pierwotnej formy.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasto na 15 minut do wstępnego wystygnięcia, a następnie wyciągamy je z blaszki i kładziemy na kratce.”


 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Krysiu to zasługa foremek nie moja ,że takie ładne i oczywiście przepis pierwszy sort

      Usuń