niedziela, 18 października 2020

Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie. Recenzja.

 

















Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie napisana przez Iwonę Orzechowską-Zeidler to książka wydana przez Wydawnictwo SBM.

Książce znajdziemy ponad 100 sprawdzonych przepisów na różnego typu pasty, dipy i smarowidła(wegańskie i wegetariańskie) i domowe pieczywo.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Książka podzielona jest na cztery główne rozdziały.

W pierwszym dowiemy się jak piec chleb w domu, autorka opisuje też niezbędny sprzęt i składniki, które są niezbędne ,żeby się cieszyć domowym zapachem i smakiem pieczywa. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drugi rozdział smarowidła wegańskie i przepisy bardziej i mniej klasyczne np.:

- Ful z pieczoną papryką

-Humusy tradycyjne i taki też  dodatkiem awokado, ziół i rodzynek czy

-Pasta z soczewicy i dyni

Znajdziemy tu też słodkie pasty jak

-Krem czekoladowy  z awokado czy

-Krem daktylowo-orzechowy












W trzecim  rozdziale są receptury na smarowidła wegeteriańskie, bo tytuł jest odrobinę mylący i jest tu wiele przepisów z nabiałem i jajkami. Część można jak się ktoś uprze zamienić na 100% roślinne, ale są też takie typowo nabiałowe jak:

-Domowe masło czy

-Domowy twaróg

-Labneh czy

-Pasta jajeczna z awokado

A te co można przekształcić to np.:

- Pasta ze słonecznika i Fety czy

-Smarowidło z cukinii i pora











Z ostatniego rozdziału o pieczywie nauczymy się robić min. zakwas i wykorzystać go do upieczenia kilku zakwasowych pysznych chlebów, ale też znajdziemy przepisy na:

-Chałkę

-Chleb arabski czy

-Podpłomyki


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Książka jest ładnie wydana, ma podręczny formak, zdjęcia są bardzo apetyczne i zachęcające  do  praktycznego wykorzystania.

Każdy kto lubi smaczny chleb z domową omastą znajdzie tu ogrom inspiracji.

Bardzo polecam

Autorka, Pani Iwona,  prowadzi bloga o nazwie Smakowity  Blog  Kulinarny

Książkę  otrzymałam od Wydawnictwo SBM, któremu bardzo dziękuję.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tytuł: Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie

 Autor: Iwona Orzechowska-Zeidler

 Wydawnictwo SBM

  Oprawa: Twarda

 Rok wydania: 2020

 Ilość stron: 192

  Format: 165 x 240 mm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz