Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie napisana przez Iwonę Orzechowską-Zeidler to książka wydana przez Wydawnictwo SBM.
Książce znajdziemy ponad 100 sprawdzonych przepisów na różnego typu pasty, dipy i smarowidła(wegańskie i wegetariańskie) i domowe pieczywo.
Książka podzielona jest na cztery główne rozdziały.
W pierwszym dowiemy się jak piec chleb w domu, autorka opisuje też niezbędny sprzęt i składniki, które są niezbędne ,żeby się cieszyć domowym zapachem i smakiem pieczywa.
Drugi rozdział smarowidła wegańskie i przepisy bardziej i mniej klasyczne np.:
- Ful z pieczoną papryką
-Humusy tradycyjne i taki też dodatkiem awokado, ziół i rodzynek czy
-Pasta z soczewicy i dyni
Znajdziemy tu też słodkie pasty jak
-Krem czekoladowy z awokado czy
-Krem daktylowo-orzechowy
-Domowe masło czy
-Domowy twaróg
-Labneh czy
-Pasta jajeczna z awokado
A te co można przekształcić to np.:
- Pasta ze słonecznika i Fety czy
-Smarowidło z cukinii i pora
Z ostatniego rozdziału o pieczywie nauczymy się robić min. zakwas i wykorzystać go do upieczenia kilku zakwasowych pysznych chlebów, ale też znajdziemy przepisy na:
-Chałkę
-Chleb arabski czy
-Podpłomyki
Książka jest ładnie wydana, ma podręczny formak, zdjęcia są bardzo apetyczne i zachęcające do praktycznego wykorzystania.
Każdy kto lubi smaczny chleb z domową omastą znajdzie tu ogrom inspiracji.
Bardzo polecam
Autorka, Pani Iwona, prowadzi bloga o nazwie Smakowity Blog Kulinarny
Książkę otrzymałam od Wydawnictwo SBM, któremu bardzo dziękuję.
Tytuł: Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie
Autor: Iwona Orzechowska-Zeidler
Wydawnictwo SBM
Oprawa: Twarda
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 192
Format: 165 x 240 mm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz