wtorek, 20 października 2020

Ciasto bananowe

 













Takie ciasto do upieczenia na szybko, w poniedziałek czy wtorek, jak się ma  mocno dojrzałe banany pod ręką to tylko chwilka.

Szybko się go robi, jeszcze szybciej zjada bo to małe ciasto, a przepyszne.

Bardzo polecam.

Przepis znaleziony u Marty

Ciasto bananowe


według przepisu z książki 100 Best Vegan Baking Recipes Kris Holechek,

Czas przygotowania: 20 minut + 50 minut pieczenia

Składniki na jedną keksówkę o wymiarach ok 20 x 11 cm:

1 ½ szklanki mąki
⅓ szklanki oleju
⅓ szklanki brązowego cukru
⅓ szklanki mleka roślinnego
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ewentualnie: 1 szklanka ulubionych dodatków (dałam po 1/3 szklanki suszonej żurawiny, orzechów laskowych i pokruszonej gorzkiej czekolady)

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę posmarować delikatnie olejem.
W mniejszej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, a w większej olej oraz cukier. Banany dokładnie rozgnieść widelcem lub blenderem na gładką masę, następnie dodać je do płynnych składników razem z mlekiem i dokładnie wymieszać lub zblendować.
Połączyć składniki suche z mokrymi i wymieszać łyżką, dopóki się nie połączą. Na sam koniec dodać dodatki i jeszcze raz krótko wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki i piec około 45-50 minut. Wystudzić i jeść solo albo posmarowane masłem orzechowym.


 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję , to ciasto jest z kilku składników i robi się chwilkę,a prawdziwie przepyszne

      Usuń