Zielona uczta: jesień, zima, którą otrzymałam z Taniejksiazki.pl, to kontynuacja bestsellerowej serii wegetariańskich książek z przepisami na szybkie i proste dania z sezonowych składników.
Książka jest wspaniała, już pierwszy z nią kontakt zachęca, żeby korzystać z niej codziennie i praktycznie wykorzystać, każdy przepis. Ja ją położyłam sobie przy łóżku, żeby móc wieczorem zaplanować co ugotować jutro.
Nigel Slater we wstępie przypomina, że jak zaczynają się chłodniejsze dni i noce to najwyższy czas na potrawy bardziej rozgrzewające i mocniej sycące.
W książce autor przepisy podzielił na rozdziały: zima za pasem, z patelni, na toście, z piekarnika, z talerza, w cieście, chochlą, na kuchence, na deser.
A co znajdziemy w rozdziałach?
Na początek nauczymy się robić świetny bulion i rozgrzewająca owsiankę.
W rozdziale z patelni upatrzyłam sobie min danie na :
-Domowe danie z brązowym ryżem , brukselka i miso,
-Rozgrzewające, pikantne curry z dynią czy
-Danie z topinamburem z pistacjami i winogronami.
Na toście to krótki rozdział z smakowitymi, zapiekanymi kanapkami jak np.:
-Z burakiem, jabłkiem i kozim twarogiem czy
-Z mozzarellą i pomidorami na chlebku naan
Moim faworytem jest rozdział Z piekarnika, z którego chętnie bym upitrasiła wszystkie dania. Na początek najchętniej upiekę
-Kapustę z zielonym, groszkiem z etiopskimi przyprawami i swojską tartą bułką oraz
-Soczewicę z batatem i pomidorami.
Nawet zimą można zjeść świetne sałatki i takie nam proponuje autor w rozdziale zatytułowanym Z talerza min:
-Sałatka buraka, czerwonych pomarańczy i rukwi wodnej czy intrygująca mnie
-Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką i wędzonymi! migdałami.
W cieście to rozdział na przepisy z ciastem i warzywami w roli głównej jak np.- --Kruche ciasto z brukwią, pieczarkami i serem
Jesień i zimę bez talerza z gorącą zupą trudno by było przetrwać i tego samego zdania jest Nigel Slater, który proponuje nam takie zupy jak:
-Z brukselki z serem pleśniowym,
-Koprem włoskim z ogórkiem i miętowym akcentem czy
-Zupa z dyni z sezamem
Na kuchence to rozdział z potrawami pełnymi sycących węglowodanów. Jak:
-Apetyczne danie z marchewki i ryżu, wzbogacone w kolendrę ,
-Smakowity ryż gotowany na mleku z aromatycznymi pieczarkami czy
-Prosta fasola z ryżem i cebulą
Na końcu książki znajduje się dział Na deser z recepturami na rozpieszczanie siebie i innych
A co tam jest? Same pyszności jak
-Korzenne ciasto z jabłkami i kremem jajecznym czy
-Zapiekane jabłka kruszonką z migdałami oraz pestkami słonecznika.
Książka ma niezwykle podręczny format, a zdjęcia to najwyższa półka, apetyczne i piękne, bardzo zachęcające do samodzielnych prób otworzenia dania w swojej kuchni.
Jeśli ktoś twierdził, że dania wegetariańskie są bez smaku to dzięki tej książce zmieni zdanie. A może uważałeś, że dania jarskie może i smaczne, ale bardzo pracochłonne to ta książka udowadnia, że są proste, łatwe i można je zrobić szybko.
A inne na jesień, zimę, ale nie tylko przepisy znajdziecie w kulinarnych nowościach z księgarni Taniaksiazka.pl
Tytuł: Zielona uczta: jesień, zima
Autor: Nigel Slater
Wydawnictwo Filo
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 320
Ciekawa jestem tej książki.
OdpowiedzUsuńZnam Nigela Slatera z innej kulinarnej sytony.
Bardzo ciekawa Aniu, mam zamiar dokupić sobie pierwszą cześć -wiosnę i lato
UsuńIntryguja mnie te placki z dynia obok :)
OdpowiedzUsuńIza tu sporo fajnych przepisów, naprawdę
UsuńMuszę mieć :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam , ja sobie dokupiłam ta na wiosnę i lato
Usuń