sobota, 24 października 2020

Ciasto z gruszkami

 













Jesienne ciasto. Bardzo proste. Bardzo puszyste i wilgotne. Aromatyczne. Bardzo polecam.

Przepis Ani.

 












 

Ciasto z gruszkami

Składniki:
1 kg twardych gruszek
2 niepełne szklanki mąki pszennej - 300 g
4 średnie jajka
ponad pół szklanki cukru - około 150 g
3/4 szklanki oleju roślinnego - około 180 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka tartego imbiru
łyżka cynamonu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: blacha 18/27 cm lub tortownica o średnicy 24 cm.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Kalorie policzone zostały bez posypki z cukru pudru a gruszki ważone były przed obraniem.

Aby zrobić ciasto z gruszkami możesz zamienić olej na masło. Masło należy wówczas wcześniej roztopić i przestudzić. Możesz użyć całej kostki masła, czyli 200 gramów. 


 

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Małgosiu dziękuję,a ciasto polecam, bo proste a naprawdę pyszne

      Usuń
  2. Ciacho z gruszkami jak najbardziej.
    Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, to prawda , gruszki w cieście to dobry pomysł :)

      Usuń
  3. Wspaniale wygląda - jutro kupuję gruszki !!!

    OdpowiedzUsuń