Jesienne ciasto. Bardzo proste. Bardzo puszyste i wilgotne. Aromatyczne. Bardzo polecam.
Przepis Ani.
Ciasto z gruszkami
Składniki:
1 kg twardych gruszek
2 niepełne szklanki mąki pszennej - 300 g
4 średnie jajka
ponad pół szklanki cukru - około 150 g
3/4 szklanki oleju roślinnego - około 180 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka tartego imbiru
łyżka cynamonu
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: blacha 18/27 cm lub tortownica o średnicy 24 cm.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Kalorie policzone zostały bez posypki z cukru pudru a gruszki ważone były przed obraniem.
Aby zrobić ciasto z gruszkami możesz zamienić olej na masło. Masło należy wówczas wcześniej roztopić i przestudzić. Możesz użyć całej kostki masła, czyli 200 gramów.
Alu pysznie wygląda :) pozdrowienia
OdpowiedzUsuńMałgosiu dziękuję,a ciasto polecam, bo proste a naprawdę pyszne
UsuńCiacho z gruszkami jak najbardziej.
OdpowiedzUsuńPyszne!
Aniu, to prawda , gruszki w cieście to dobry pomysł :)
UsuńWspaniale wygląda - jutro kupuję gruszki !!!
OdpowiedzUsuńGucio , dziękuję i bardzo polecam
UsuńGruszkowa pychota, super!
OdpowiedzUsuńGruszki to świetny składnik ciast, polecam
Usuń