sobota, 17 października 2020

Klasyczne leniwe pierogi (kluski)

 












Najprostszy i najlepszy przepis na szybkie leniwe pierogi czy kluski, bo obie nazwy funkcjonują.

Takie robiła moja babcia i takie raz na ruski rok robię i ja.

Proporcje ze strony Moje wypieki

Klasyczne leniwe pierogi

Składniki (ilość dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwóch średnio najedzonych ):
250 g twarogu półtłustego lub tłustego ( u mnie taki wiejski)
1 jajko (osobno żółtko i białko)
pół szklanki mąki pszennej
pół opakowania cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka domowego

Twaróg przetrzeć przez sito lub rozgnieść widelcem( ja tylko w ręku rozkruszam, bo lubię grudkowa konsystencję finalnie). Dodać żółtko, mąkę, cukier wanilinowy i ubitą pianę z białka. Masa może się lepić, ale im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką pszenną, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć( u mnie obowiązkowa kratka zrobiona tępą stroną noża). Nożem odkrajać kawałki, wrzucać na lekko posolony wrzątek, gotować chwilę do wypłynięcia.

Podawać z roztopionym masłem, posypane grubym cukrem, lub jak lubicie.


 

4 komentarze:

  1. Przyznaję się bez bicia, że po raz pierwszy robiłam je gdzieś tak z miesiąc temu. Nie miałam bladego pojęcia, że są one takie smaczne. Nie mam pojęcia jakie proporcje robiłam, ale na pewno z tych samych składników . Teraz będę na pewno częściej gotować bo lubię takie obiady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, nie dość, że smaczne to bardzo szybkie.A jak się za dużo zrobi to te podsmażone na drugi dzień na maśle jeszcze lepsze :D

      Usuń
    2. wiem, wiem. Tak samo zrobiłam kolejnego dnia. U mnie w domu nie robiło się takich. Dopiero na stare lata odkryłam ich smak. Żałuję, że nie wcześniej.

      Usuń
    3. Oj , tak już bywa, ile ja jeszcze prostych rzeczy nie jadłam i jeszcze nie odkryłam.
      Ale fakt leniwe warto znać :)

      Usuń