Szwagier przywiózł nam przydomowych, bardzo słodkich winogron, drobniutkich i z pestkami. Pyszne na surowo, ale nie daliśmy rady ich zjeść wszystkich, a domowy kisiel jest przepyszny. Uwielbiam kisiele jagodowe, rabarbarowe, malinowe, żurawinowe itd. Winogronowy też wspaniały. Bardzo polecam. Przepis z pięknego bloga Małgorzaty
Domowy kisiel z winogron
- *450 g ciemnych winogron (u mnie pól na pół jasne i ciemne)
- *2 szklanki wody(dałam tylko 1 szklankę)
- *2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi + 1/2 szklanki zimnej wody
- * ksylitol lub cukier do smaku
Winogrona opłucz i usuń z szypułek, zalej wodą i gotuj pod przykryciem (uwaga kipi) 10 minut.
Po tym czasie winogrona puszczą sok i "kolor", przecedź je przez sito.
Zagotuj ponownie otrzymany sok, posłodź do smaku i wlej mąkę rozpuszczoną w zimnej wodzie.
Mieszając zagotuj kisiel. Gotowe.
zjadała bym takiego. Niestety, nie ma dostępu do winogron. Najętniej to bym wpadła do Ciebie Alu, na gotowy kisiel ;)
OdpowiedzUsuńKrysia to wpadaj , zaraz zrobię świeżutki kisiel
UsuńPyszny przepis. Mam winogrona z domowego ogrodu i sobie zrobię!
OdpowiedzUsuńAniu, takie najlepsze na kisiel, bardzo polecam
Usuń