poniedziałek, 5 października 2020

Chleb pszenno orkiszowy z siemieniem lnianym i kaszą jaglaną, Październikowa Piekarnia.






W tym miesiącu w Piekarni Amber wzięliśmy się za pieczenie Chleba pszenno orkiszowego z siemieniem lnianym i kaszą jaglaną wg przepisu Gucia.

Chleb bardzo prosty i bardzo smaczny.

Bardzo polecam i dziękuję innym biorącym udział we wspólnym pieczeniu.

Ja upiekłam 1 bochenek z pół porcji.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Chleb pszenno orkiszowy z siemieniem lnianym i kaszą jaglaną

podaję za Guciem – klik!

Wersja na 2 duże keksówki

Ziarna
45g siemienia lnianego (złote)
45g kaszy jaglanej
90g wody
Ziarna zmieszać, zalać wodą i pozostawić pod przykryciem na noc.

Zakwas
50g zakwasu z lodówki
100g mąki pszennej 750
100g mąki orkiszowej 650
200g wody
Wymieszać i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.

Ciasto
400g zakwasu
300g mąki orkiszowej typ 650 (może być 700 i bardzo dobrze się sprawdza Wirtas 2000)
500g mąki pszennej typ 750
1,5 łyżki soli morskiej
1 łyżka miodu
350-400g wody (sprawdzamy konsystencję ciasta – powinno być dosyć luźne ale nie lejące)

Wykonanie
W misie robota mieszamy wodę i zakwas a następnie dodajemy sól i miód. Mieszamy
Dodajemy mąki i wyrabiamy na pierwszej prędkości ok. 5-8 minut a następnie na drugiej prędkości ok. 2 minuty.
Po zakończeniu wyrabiania przekładamy ciasto do foremek wysmarowanych olejem.
Ciasto smarujemy także olejem i przykrywamy folią spożywczą.
Czas rośnięcia ok. 2-3 godziny – ciasto rośnie stosunkowo wolno i trzeba odczekać do pełnego wyrośnięcia (można także wyrastać krócej w podwyższonej temperaturze np. 30 st.)..
Chleby wkładamy do zimnego piekarnika (jeżeli mocno podrosną możemy włożyć do nagrzanego) nastawionego na 210st na 40 minut.
Po pierwszych 15-20 minutach chleby spryskujemy wodą – będą miały ładny kolor i błyszczącą skórkę.

Dodatkowe uwagi:
Ilość wody można zwiększyć aby konsystencja ciasta pozwalała na przekładanie łyżką ale nie była lejąca.
Nasiona można urozmaicić o pestki dyni, słonecznika i np. kminek lub czarnuszkę.


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne

16 komentarzy:

  1. Aluś, Twój wspaniały i całkiem inny niż mój :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kamilka, nie mam takach fikuśnych form jak ty to inny :D Buziaki

      Usuń
  2. Alu jaki on piękny, taki delikatny i koronkowy :) Bardzo mi się podoba. Dzięki za wspólne wypiekanie :) Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, no właśnie , wczoraj był kiepski niby dzień, bo lało praktycznie cały dzień,a i chleb i buchty rosły mi jak szalone. Jak go kroiłam to byłam w szoku jak ma delikatne , równiutkie dziurki, przepis taki prościutki ,a chleb pierwszy sort wychodzi

      Usuń
    2. Widocznie zakwas miał dobry dzień :) Piękny chleb!

      Usuń
  3. Bardzo puszysty chlebek wyszedł Ci Alu.
    Taka delikatna chmurka.
    Pyszny ten październik w naszej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, Aniu taki delikatny ma miąższ. Jeden z najłatwiejszych chlebów jakie piekłam na zakwasie, a efekt świetny. Super te przepisy Gucia

      Usuń
  4. Pięknie Ci się upiekł :)
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję i ja dziękuję za wspólne pieczenie

      Usuń
  5. Takiego miękiszu to tylko pozazdrościć - Mistrzostwo.
    Do kolejnego wspólnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gucio dziękuję , ale to zasługa perfekcyjnego przepisu, to samo się zrobiło :)

      Usuń
  6. Spektakularny wypiek u Ciebie:-) Piękny środek, wow!
    Do kolejnego wypieku w takim razie:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny Alu jest Twój chlebek :-) Fajnie się razem wypiekało na początku jesieni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota, bardzo dziękuję, oj fajnie, tym bardziej ,że chleb rewelacyjny-pyszny , łatwy

      Usuń