niedziela, 4 października 2020

Najlepsze buchty drożdżowe z kruszonką i marmoladą ( z jagodami też fajne)




Pyszne bułeczki odrywane na niepogodę! U mnie dziś padało i padało, jeszcze wiało i takie bułeczki to świetny pomysł.

Przepis z bloga Kuchenne hity, a autorka bloga znalazła go na tej chorwackiej stronie.












Najlepsze buchty drożdżowe z kruszonką i marmoladą ( z jagodami też   fajne)

Składniki:

Zaczyn drożdżowy:

- 100 ml. ciepłego mleka

- 20 g. świeżych drożdży

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżka mąki

Ciasto:

- 500 g. mąki pszennej (3 szklanki z lekkim czubkiem)

- 100 g. cukru (niecałe 1/2 szklanki)

- 100 g. masła, roztopionego (dałam troszkę mniej – 60 g.)

- 150 – 200 ml. ciepłego mleka

- 1 jajko

- 1 cukier waniliowy (30 g.)

- szczypta soli

- troszkę skórki otartej z cytryny

Kruszonka:

- 90 g. mąki pszennej (niecałe 1/2 szklanki)

- 50 g. masła śmietankowego

- 60 g. cukru (~ 1/4 szklanki)

- 1/2 opakowania cukru waniliowego (8 g.)

Dodatkowo:

- marmolada, dżem, powidła, nutella… na nadzienie( u mnie jagody mrożone plus trochę cukru i łyżeczka skrobi ziemniaczanej)

- 2 łyżki masła, roztopionego, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

- cukier puder do oprószenia, kruszonka lub lukier


Przygotowanie:

Zaczyn:

Drożdże kruszymy do małej miseczki, dodajemy cukier, mąkę oraz mleko, ucieramy wszystko razem, aż drożdże się dokładnie rozetrą i połączą z resztą składników i odstawiamy powstały zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto:

W małym garnku podgrzewamy mleko (ma być ciepłe, nie gorące). W innym garnku rozpuszczamy masło i odstawiamy je na bok, aby troszkę przestygło.

W ciepłym mleku roztrzepujemy jajko.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, po środku robimy dołek, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny, wyrośnięte drożdże, mleko z jajkiem, przestudzone masło i wyrabiamy ciasto hakiem, aż zacznie swobodnie odchodzić od ścianek miski lub wyrabiamy je ręcznie do uzyskania pożądanej konsystencji. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pokrywką i odstawiamy je w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość (na około 1,5 godziny).

Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto w dłoniach, dzielimy je na ok. 15 – 20 równych części, każdą część rozpłaszczamy lekko na dłoni, nadziewamy wybranym nadzieniem, dokładnie sklejamy brzegi i układamy kulki w tortownicy (o średnicy 26 cm. wyłożonej na dnie papierem do pieczenia) jedna przy drugiej, łączeniem do dołu. Ja po wyrośnięciu przełożyłam ciasto na blat lekko oprószony mąką, lekko je rozwałkowałam i podobnie jak przy cieście na pączki podzieliłam ciasto na równe części wykrawając kółka przy pomocy szklanki.

Gdy wszystkie bułeczki będą już gotowe przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ponownie wyrosną.

Przed samym pieczeniem smarujemy bułeczki roztopionym masłem, posypujemy kruszonką, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 25 – 30 minut, aż zaczną się ładnie rumienić.

Kruszonka:

Wszystkie składniki wkładamy do małej miski i zagniatamy je w dłoniach, aż powstanie kruszonka.


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz