Pyszne bułeczki odrywane na niepogodę! U mnie dziś padało i padało, jeszcze wiało i takie bułeczki to świetny pomysł.
Przepis z bloga Kuchenne hity, a autorka bloga znalazła go na tej chorwackiej stronie.
Najlepsze buchty drożdżowe z kruszonką i marmoladą ( z jagodami też fajne)
Składniki:
Zaczyn drożdżowy:
- 100 ml. ciepłego mleka
- 20 g. świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
Ciasto:
- 500 g. mąki pszennej (3 szklanki z lekkim czubkiem)
- 100 g. cukru (niecałe 1/2 szklanki)
- 100 g. masła, roztopionego (dałam troszkę mniej – 60 g.)
- 150 – 200 ml. ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy (30 g.)
- szczypta soli
- troszkę skórki otartej z cytryny
Kruszonka:
- 90 g. mąki pszennej (niecałe 1/2 szklanki)
- 50 g. masła śmietankowego
- 60 g. cukru (~ 1/4 szklanki)
- 1/2 opakowania cukru waniliowego (8 g.)
Dodatkowo:
- marmolada, dżem, powidła, nutella… na nadzienie( u mnie jagody mrożone plus trochę cukru i łyżeczka skrobi ziemniaczanej)
- 2 łyżki masła, roztopionego, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
- cukier puder do oprószenia, kruszonka lub lukier
Zaczyn:
Drożdże kruszymy do małej miseczki, dodajemy cukier, mąkę oraz mleko, ucieramy wszystko razem, aż drożdże się dokładnie rozetrą i połączą z resztą składników i odstawiamy powstały zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto:
W małym garnku podgrzewamy mleko (ma być ciepłe, nie gorące). W innym garnku rozpuszczamy masło i odstawiamy je na bok, aby troszkę przestygło.
W ciepłym mleku roztrzepujemy jajko.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, po środku robimy dołek, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny, wyrośnięte drożdże, mleko z jajkiem, przestudzone masło i wyrabiamy ciasto hakiem, aż zacznie swobodnie odchodzić od ścianek miski lub wyrabiamy je ręcznie do uzyskania pożądanej konsystencji. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pokrywką i odstawiamy je w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość (na około 1,5 godziny).
Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto w dłoniach, dzielimy je na ok. 15 – 20 równych części, każdą część rozpłaszczamy lekko na dłoni, nadziewamy wybranym nadzieniem, dokładnie sklejamy brzegi i układamy kulki w tortownicy (o średnicy 26 cm. wyłożonej na dnie papierem do pieczenia) jedna przy drugiej, łączeniem do dołu. Ja po wyrośnięciu przełożyłam ciasto na blat lekko oprószony mąką, lekko je rozwałkowałam i podobnie jak przy cieście na pączki podzieliłam ciasto na równe części wykrawając kółka przy pomocy szklanki.
Gdy wszystkie bułeczki będą już gotowe przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ponownie wyrosną.
Przed samym pieczeniem smarujemy bułeczki roztopionym masłem, posypujemy kruszonką, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 25 – 30 minut, aż zaczną się ładnie rumienić.
Kruszonka:
Wszystkie składniki wkładamy do małej miski i zagniatamy je w dłoniach, aż powstanie kruszonka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz