wtorek, 9 czerwca 2020

ROŚLINNY NABIAŁ Olga Smile. Recenzja




Na rynku księgarskim pojawiła się właśnie książka Roślinny nabiał Olgi Smile. Rozpoczyna ona autorską serię Olgi pt. Smile Food, prezentującą przepisy równocześnie wegańskie i bezglutenowe.

Ta w 100% roślinna książka w całości poświęcona jest roślinnym zamiennikom produktów mlecznych.

Poradniki takiego typu w Polsce do tej pory nie istniały. W tej pionierskiej książce znajdziemy 133 przepisy na roślinne mleka, twarożki, kefiry, jogurty, majonezy, masełka, serki do smarowania, sery do krojenia czy do posypywania.
Na początku książki są praktyczne rozdziały, z których dowiemy się trochę o produktach stosowanych na co dzień przez autorkę, o wykorzystanym w trakcie pisania książki sprzęcie oraz o potrzebnych dodatkach umożliwiających realizację przepisów .

Kolejna część to są przepisy, w rozdziale o nabiale znajdziemy receptury na mleka z orzechów i pestek (np. migdałowe, pistacjowe czy słonecznikowe), ale jest tez bogaty zestaw przepisów na mleka zbożowe (np. mleko ryżowe czekoladowe, z komosy czy nawet wersja mleczka skondensowanego).

Znajdziemy tu tez przepisy na śmietany jak śmietanę z orzechów i tofu, fermentowaną kokosową czy z płatków ryżowych. Osoby lubiące fermentowane produkty znajda przepisy na jogurty np. z kaszy jaglanej zagęszczony superbiały czy migdałowy niskokaloryczne oraz kefiry np. z wody kokosowej czy sojowy gęsty.

Jest też kilka przepisów na 100% roślinne majonezy jak np. z tofu czy z wody po fasoli.
Pod koniec dostajemy przepisy na masła roślinne i bardzo dużo przepisów na różne serki do smarowania. Olga poleca np. ser z ziemniak, jaglany orzechowy czy z suszonych pomidorów. W dziale sery a’la twarogi znajdziemy takie perełki jak przepis na ser sojowy do krojenia, serek a’la ricotta czy a’la mascarpone. W najbardziej kuszącym rozdziale sery półtwarde znajdziemy przepisy na ser z nerkowców, z migdałów okrągły czy pikantny a’la chedder

W ostatnim rozdziale są przepisy na posypki serowe jak parmezanowa z migdałów i ze słonecznika.



To książka jak sama autorka zaznaczyła jest ,,nie tylko dla osób na diecie wegańskiej, ale również dla tych, którzy unikają produktów mlecznych ze względu na alergię, chorobę Hashimoto czy nadwrażliwość na białko mleczne lub laktozę”.

Ja bardzo się ucieszyłam, że mogę korzystać z przepisów z tej książki, sama nie bardzo przepadam za zwierzęcym nabiałem, ale bardzo mi smakują wszelakie zamienniki roślinne typu mleczka czy serki robione w domu.


Książka ta jest bardzo staranie wydana, oprawa twarda oraz niezwykle apetyczne zdjęcia do każdego przepisu sprawiają, że czekają nas nie tylko niesamowite doznania smakowe, ale też estetyczne.

Bardzo polecam.


Tytuł: Roślinny nabiał
Autor: Olga Smile
Wydawnictwo Zwierciadło
Oprawa: Twarda
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 280

Tania Książka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz