Przepis z blogu poświęconego blenderowi Vitamix
Pasztet z selera z wędzonymi śliwkami
1 kg selera
1 szklanka orzechów włoskich*
1 duża cebula
50 g suszonych, wędzonych śliwek
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 szklanki płatków drożdżowych
Sposób przyrządzania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę wykładamy papierem do pieczenia. Seler myjemy, obieramy, kroimy w małą kostkę. Cebulę siekamy. Śliwki kroimy w paseczki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy seler, chwilę przesmażamy. Dodajemy śliwki, wlewamy bulion. Dusimy bez przykrycia na średnim ogniu aż cały płyn odparuje, a seler będzie dość miękki.
Przekładamy usmażone składniki do kielicha blendera.* *Dodajemy orzechy i przyprawy, miksujemy na gładką pastę. Przekładamy do miski, mieszamy z płatkami drożdżowymi. Gotową masę dajemy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy ok. 45 minut aż będzie ładnie zrumieniony. Wyjmujemy z formy po ostudzeniu.
*Ja orzechy namoczyłam w zimnej wodzie na kilka godzin, odcedziłam i dopiero mieliłam
**Ja mieliłam wszystko w maszynce do mielenia.
Alciu świetny pomysł na pasztet. Chętnie skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńMałgosiu, przepyszny pasztet, naprawdę bardzo polecam
UsuńRobiłam selerową pieczeń i to jest bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuńAlu, Twój pomysł ze śliwką bardzo mi się podoba. Ale orzechy muszę wyrzucić...
O tak seler to fajna podstawa takich dań, Aniu migdały czy pestki ze słonecznika tu by bardzo pasowały :)
UsuńPozdrawiam
Mniam ten pasztet, oj mniam :)
OdpowiedzUsuńKamilka pyszny jest, polecam
Usuń