poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Precle. Kwietniowa Piekarnia Amber


Kwietniowa Piekarnia Amber. A za zadanie pieczenie prostych, ale pysznych precli.

Dziękuję za wspólny, choć online czas.

Bardzo polecam

Precle
oryginalny przepis Salt&Baker.

1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 1/4 łyżeczki drożdży instant (dałam 14 g świeżych)
2 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka soli
1 łyżka niesolonego masła zmiękczonego

1 1/2 szklanki wody
3 łyżki sody oczyszczonej

W misce miksera połącz za pomocą haka do ciasta ciepłą wodę, cukier i drożdże. Pozostaw tę mieszaninę na 5 minut.
Po 5 minutach dodaj 1 szklankę mąki, sól i masło. Mieszaj aż do połączenia.
Dodaj pozostałą mąkę. Wyrabiaj ciasto przez 5-6 minut na niskiej i średniej prędkości. Ciasto będzie miękkie i gładkie. Lekko posmaruj olejem dużą miskę, włóż ciasto do miski (odwróć , aby wierzch był lekko pokryty olejem), a następnie przykryj miskę folią i pozostaw na 30 minut.
Kiedy ciasto jest prawie gotowe, zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, zestaw wodę z ognia. Dodaj sodę oczyszczoną i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Przenieś mieszaninę wody do płaskiego naczynia. Odstaw mieszaninę na bok do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
Przenieś ciasto na precle na czystą powierzchnię roboczą. Podziel ciasto na 8 równych kawałków. Rozwałkuj ciasto na linę o długości 60 cm. Przekręć linę do kształtu precla.
Umieść 2-3 precle w kąpieli z sodą. Polej łyżkę mieszanki na każdy precel. Pozostaw precle w sodowej kąpieli na 2 minuty. Po 2 minutach przenieś precle do przygotowanej blachy do pieczenia. Zanurzaj po kolei wszystkie precle w wodzie z sodą. Posyp je gruboziarnistą solą( Ja część posypałam sezamem lub zostawiłam gołe).
Pozostaw precle na blasze do pieczenia przez 10 minut. Piecz przez 8-9 minut lub do złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i posmaruj każdy stopionym masłem.
Precle na blogach:
Akacjowy blog
Gotuj zdrowo kolorowo
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Weekendy w domu i w ogrodzie
Zacisze kuchenne

16 komentarzy:

  1. Pulchniutkie i smakowite!
    Cieszę się Alu, że upiekłaś z nami precle.
    Wspólne pieczenie ma moc!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu bardzo puszyste wyszły mi jakoś :D
      Tak wspólne pieczenie bardzo mobilizuje min.

      Usuń
  2. Alu pulchne precle. Bardzo ładnie Ci wyrosły. Dzięki za wspólne wypiekanie, pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu , bardzo mi rosły , nie mogłam nad nimi zapanować, pozdrawiam

      Usuń
  3. Ale puszyste!
    Dziękuję za pyszny czas. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, tym razem takie mi puchatki wyszły ,a drożdży dałam niby mniej niż przelicznik
      I ja dziękuję

      Usuń
  4. Ależ pulchne wyszły Twoje precle - też takie sobie upiekę. Dziękuję za wspólne #zostańwdomuiupiecz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gucio, to takie darowane drożdże od Szwagra chyba z turbo dopalaczem :D
      I ja dziękuje

      Usuń
  5. Pysznie nam się wypiekły się te precle :-) Dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu oj tak , tak , pyszne one i to jak pyszne , pozdrawiam

      Usuń
  6. Ale pięknie puchate, mniam:-) Zrobiłam się taka głodna. Do kolejnego wypieku!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenka, jakoś tak mi porosły :) Oj tak tak do następnego, pozdrawiam

      Usuń
  7. Aluś, jakie ładniutkie.
    Puchate jak ja podczas tej pandemii :)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka dziękuję
      Oj , tam , trzeba mieć jakieś zapasy czy to szafce czy na sobie
      buziaki

      Usuń